- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 179762 - 93/6
- وزن: 0.40kg
عبید زاکانی
نویسنده: علی اصغر حلبی
ناشر: طرح نو
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 240
اندازه کتاب: رقعی لب برگشته - سال انتشار: 1377 - دوره چاپ: 1
مروری بر کتاب
کتاب حاضر با تحلیلی روزآمد از زندگانی و اندیشههای عبید زاکانی، تازگی و عمق دستآوردهای معنوی او را به خوانندگان منتقل میکند و منحصر به فرد بودن موقعیت او را میان فرهنگسازان ایرانی و اسلامی آشکار میسازد.
عبید زاکانی از رجال نادر فرهنگ ایرانی - اسلامی است که پایگاه او، چنانکه باید شناخته نشده است. بیشتر عبید را به هزل و هجوگویی میشناسند، حال اینکه وی گذشته از شاعری و طنزگویی عالمی بسیار برجسته در حوزه روانشناسی اجتماعی و سیاسی و شناخت مباحث دینی به شمار میآید. اندیشههای بدیع او به ویژه در نقد قدرت سیاسی و تعصب جاهلانه دینی، باریکبینانه و ژرف است. بیتردید اهمیت افکار انتقادی عبید با متفکرانی چون "ماکیاولی" و "ولتر" قابل قیاس است.
خواجه نظام الدین عبید زاکانی شاعر و لطیفه پرداز از خاندان زاکانیان از تیره عرب بود به قزوین مهاجرت کرد و ساکن آن شهر شد. آنچه در این کتاب می خوانیم زندگی نامه عبید و پادشاهان زمان او، آثار عبید و شرح آثار اوست. آثار عبید بر دوگروه جدی و هزلی یا ادیبانه و شوخ طبعانه تقسیم می شود.
در این کتاب بیشتر بحث از آثار طنز آمیز عبید است و از نوشته های ادیبانه مختصربیان شده است. در شرح آثار او:
- عشاق نامه: که اشتیاق عاشقانه دنیوی را بیان می کند و زبان حال عاشقان امروزی را بیشتر به یاد می آورد.
- فال نامه بروج: رساله ای در گرفتن فال و تعیین طالع از روی بروج به نثر نوشته شده ودر پایان هر فال یک رباعی آمده است.
- فال نامه وحوش و طیور: این رساله در 60 رباعی که هر رباعی نماینده تعبیر فال یکی از پرندگان و ددان است.
- نوشته های هزلی عبید یاوه نیست بلکه جد کامل ست اما لحن سخن وبیان او با دیگر نویسندگان متفاوت است و ایجاز هنرمندانه اوست که جلب توجه می کند. لطیفه گوئی در زبان شیرین فارسی وبیان مطلب در چند واژه و با عبارت ساده از مزایای نوشته های اوست.