- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 141154 - 61/2
- وزن: 0.70kg
عباس میرزا
نویسنده: ناصر نجمی
ناشر: علم
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 300
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1377 - دوره چاپ: 1
مروری بر کتاب
بلند آوازگان تاریخ ایران
نویسنده در این کتاب به شرح زندگانی، اقدامات و تاریخ دوران عباس میرزا، نایبالسلطنه فتحعلی شاه قاجار اختصاص دارد.تدبیر و هوش و فراست و کیاست این شاهزاده بزرگ که در جوانی از دنیا رفت، به اندازهای بود که کمابیش همه پژوهشگران معتقدند در صورت زنده ماندن او، فردای ایران به گونه صددرصد بهتر و روشنتری دنبال میشد. کتاب از آغاز ولایت عهدی عباس میرزا در آذربایجان آغاز شده و تا مرگ او را شامل میشود. کتاب عباس میرزا به بررسی جنگهای ایران با روسیه تزاری نیز میپردازد.
عباس فرمانفرمائیان (۱۲۶۸، تبریز-۱۳۱۴، برلین) شاهزاده قاجار، نوه مظفرالدینشاه و پسر دوم عبدالحسین میرزا فرمانفرما بود. نام او برگرفته از نام جدش عباس میرزا ولیعهد فتحعلیشاه بود.در سال ۱۲۶۸ در تبریز متولد شد. تحصیلات مقدماتی را در تهران گذراند. هنگامی که فرمانفرما به دستور مظفرالدینشاه به بغداد تبعید شد، سه پسر بزرگترش نصرتالدوله، عباس میرزا و محمدولی میرزا را همراه با خود برد و به کالج مسیحی سنت جوزپه در بیروت فرستاد.پنج سال بعد عباس میرزا بیروت را به مقصد لندن ترک کرد و پس از مدتی وارد کالج سلطنتی «ساندهرست» شد.
او در بازگشت به ایران لقب سالار لشکر (که از القاب سابق پدرش بود) دریافت کرد و به حکومت همدان منصوب شد.عباس میرزا در سال ۱۲۹۰ با زهرا مافی دختر میرزا رضاقلیخان نظامالسلطنه مافی ازدواج کرد. زهرا در آن هنگام بانویی جوان و علاقهمند به هنر و مسلط بر زبان فرانسه بود.عباس میرزا نیز زبانهای فرانسه، انگلیسی و عربی را به روانی صحبت میکرد و به هنرهای عکاسی، ادبیات و اپرا علاقه داشت. او در همان سال جزو هیأت اعزامی ایران برای تهنیت تاجگذاری جرج پنجم به لندن رفت و پس از بازگشت به حکومت کرمانشاه منصوب شد.
او برای مدتی عهدهدار معاونت وزارت عدلیه بود.در کابینه فتحالله اکبر ابتدا به وزارت تجارت و فوائد عامه و بعد در ترمیم کابینه به وزارت دادگستری رسید.در کودتای ۱۲۹۹ به همراه برادرش نصرتالدوله دستگیر و زندانی شد. سالارلشکر در ادوار ۵ و ۶ و ۷ مجلس شورای ملی از مراغه به نمایندگی انتخاب شد.عباس میرزا در سن٧ چهل و پنج سالگی بر اثر سرطان در برلین درگذشت.
پدرش، عبدالحسین میرزا، پسر فیروز میرزا، یکی از اولاد نایبالسلطنه و مادرش عزتالملک، نوۀ امیرکبیر و خواهر محمدعلی شاه قاجار بود. بدینترتیب ناصرالدین شاه جد سالار لشکر و مظفرالدین شاه پدربزرگ او بود و محمدعلی شاه و احمد شاه نیز دایی او بودند. زندگی کوتاه عباس میرزا در محرم 1308 ه . ق در سال چهل و چهارم سلطنت ناصرالدین شاه آغاز شد و در سال دهم سلطنت رضاشاه پهلوی در سال 1314 ه . ق به پایان رسید.
زمانۀ عباس میرزا، زمانهای در حال گذار بود و مسائلی مانند تجددخواهی، وطنپرستی، استعمار، انقلابهای سیاسی و اجتماعی ایران را دستخوش تغییرات بنیادین کردند و سرانجام باعث سقوط سلطنت قاجاری و روی کار آمدن سلسلۀ پهلوی شدند. به طور کلی چهار نفر در تکوین و شکلگیری شخصیت سیاسی و اجتماعی عباس میرزا سالار لشکر به صورت غیرمستقیم نقش داشتند.
عباسمیرزا نایبالسلطنه، ناصرالدین شاه، امیرکبیر و پدرش عبدالحسین میرزا فرمانفرما. عباسمیرزا به نقل از کسانی که او را میشناختند، شخصی کمحرف، کمی خجول و بی سر و صدا بود. او از جوانی به ضعف شدید قوۀ بینایی دچار بود و از آن رنج میبرد. شاید یکی از دلایلی که از امور نظامی دل کند و به کارهای اداری و حکومتی پرداخت، همین ضعف بود. او به مطالعه، تفکر و نوشتن علاقۀ بسیار داشت. در کتاب حاضر زمانه، زندگی وکارنامۀ سیاسی و اجتماعی سالار لشکر به تفصیل شرح داده شده است.
فهرست
ولایتعهدی عباس میرزا
میرزا بزرگ قائم مقام وزیر مدبر و کاردان عباس میرزا
دگرگون شدن اساس نظام ایران توسط عباس میرزا
خصائل ولیعهد قاجار و اصلاحات گوناگون او از نظر دیگران
آغاز نزاعهای خونین ایران و روس
اوضاع عمومی ایران
هنگام جنگ با روسها نبرد اوچمیازن
قائم مقام و گریبایدوف
انعقاد عهدنامه صلح
پیامد و نقش علما در واقعه گریبایدوف
مرگ غمانگیز عباس میرزا