- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 113709 - 2/1
- وزن: 0.40kg
- UPC: 19.9 = 25
طرح مسائل جامعه شناسی امروز
نویسنده: ژرژ گورویچ - هانری مندراس
مترجم: عبدالحسین نیک گهر
ناشر: مترجم
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 223
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1347 - دوره چاپ : 1
کمیاب - کیفیت :
مروری بر کتاب
تحقیق در مسائل اجتماعی مملکت بی شک امریست لازم و ضروری لکن تحقیق عملی در واقعیت های اجتماعی بدون شناخت نظری آن اگر غیرممکن نباشد کامل نخواهد بود.جامعهشناسی مطالعه قوانین و فرایندهای اجتماعی است که مردم را نه تنها به عنوان افراد و اشخاص بلکه به عنوان اعضاء انجمنها ،گروهها و نهادهای اجتماعی شناسانده و مورد بررسی قرار میدهد.برخی از جامعهشناسان، از ارائه یا گزینش یک تعریف معین برای جامعهشناسی عمداً دوری کردهاند و چنین تعریفی را با ویژگیهای این علم سازگار نمیدانند یا به طور کلی ذکر تعریف معین در آغاز هر علمی را ناصواب میشمارند.
روبرت هیجدورن و سانفورد لبوویتس با بیان این نکته که جامعهشناسان برای انجام رسالت خویش و نیل به اهدافشان، نیاز به ذکر تعریف واحدی از جامعهشناسی ندارند و در این مرحله از رشد جامعهشناسی بهتر است توقع یک تعریف پذیرفته شده را نداشته باشیم، میگویند: جامعهشناسی، همان چیزی است که جامعهشناسان فکر میکنند؛ شاید، همان کاری است که جامعهشناسان میکنند؛ یا کاری است که جامعهشناسان باید انجام دهند؛ یا جامعهشناسی مطالعه گروهها یا مطالعه افراد در گروههاست؛ یا جامعهشناسی مطالعه رفتار بشر به طور کلی است؛ شاید مطالعه کنش متقابل بین اشخاص است و ممکن است گفته شود جامعهشناسی مشتمل بر مطالعه قوانین و مقرراتی است که در جامعه به کنش متقابل، شکل و ساختار میدهد؛ یا عبارت است از مطالعه اعمال افراد که شامل مطالعه انگیزه بشری نیز میشود. فیالواقع همه این عبارات در تعریف (به عنوان تعریف) جامعهشناسی بیان شده است.
هانری مندراس نیز ارائه تعریف جامعهشناسی قبل از پرداختن به مباحث این علم را نادرست میداند و معتقد است که در پرتو طرح مباحث جامعهشناسی باید به تعریف آن دست یافت. عدهای دیگر هر چند به ارائه تعریفی از جامعهشناسی پرداختهاند، ولی به گونهای بر دشواریهای آن تاکید میکنند که به نظر میرسد باید از تعریف جامعهشناسی خودداری کرد. ژرژ گورویچ از آن کسانی است که با تاکید بر پیچیدگی موضوع جامعهشناسی که آن را ناشی از پیچیدگی قلمرو و ویژگیهای منحصر به فرد روش جامعهشناسی میداند، چنین مینویسد: بنابراین میتوان نتیجه گرفت که تعریف جامعهشناسی به عنوان علم، کار سادهای نیست و اصولاً تعیین حد و مرز هر علمی قبل از آشنایی کامل با آن همیشه دشوار است؛ زیرا بعد از مطالعات دقیق و عمیق در یک علم میتوان فهمید که آن علم از چه بحث میکند و موضوعش چیست؟
وانگهی از آنجایی که هنوز جامعهشناسی به سن کمال خود نرسیده و با وجود آن همه اشتیاق جامعهشناسان هنوز میان مطالعات نظری و عملی آن یگانگی حاصل نشده است، تشخیص دقیق موضوع آن از موضوع علوم انسانی متعددی که پیش از آن وجود داشتهاند به سادگی میسر نیست.