- موجودی: موجود
- مدل: 196470 - 20/5
- وزن: 0.60kg
صورت جلسات کنگره جبهه ملی ایران
نویسنده: امیر طیرانی
ناشر: گام نو
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 571
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1388 - دوره چاپ: 1
مروری بر کتاب
پس از کودتای 28 مرداد 1332 رژیم برآمده از کودتا با حمایت و هدایت دولت آمریکا، اقدامات همهجانبهای را برای تثبیت وضعیت خود آغاز کرد. در صحنة امنیتی، کودتاگران تمام تلاش خود را کردند تا فضای کشور را با فشار و ارعاب به نفع خود تغییر دهند. از این رو، بسیاری اعضا و رهبران احزاب مختلف، همچون حزب توده، فداییان اسلام و نهضت مقاومت ملی را بازداشت و محاکمه، و فعالان سیاسی را به شدت از عمل سیاسی منع کردند و فضای سیاهی در جامعه حکمفرما شد.
پس از یک دهه، گروههای سیاسی دوباره فعال شدند و جبهة ملی دوم نیز در 30 تیرماه 1329، با انتشار بیانهای به طور رسمی تشکیل شد. بعد از دو سال، در دی ماه 1341، پس از تلاشهای بسیار، نخستین کنگرة جبهه ملی دوم با حضور یکصد و هفتاد تن از اعضای موسس و نمایندگان حوزههای جبهه ملی که از سراسر کشور گردهم جمع شده بودند، در منزل حاج حسن قاسمیه، واقع در منطقه تهرانپارس به مدت 7 روز، از چهارم تا یازدهم دیماه برگزار شد. مجموعة حاضر، صورت مذاکرات انجامشده در نخستین گنگرة جبهة ملی، در سیزده جلسه است. در بخش ضمائم کتاب نیز، اساسنامة جبهة ملی ایران آمد است.
در کنگره علاوه بر گزارش هیات اجراییه که شرح و تحلیلی بر اوضاع سیاسی-اجتماعی کشور و همچنین اقدامات و عملکرد جبهه از زمان شروع مجدد فعالیت هایش بود گزارش واقعه ی اول بهمن تیز قرائت شد.تعدادی از اعضا دیدگاه های خود را بیان و اساسنامه،آیین نامه و دو قطعنامه از سوی کنگره به تصویب رسید.
در جریان برگزاری کنگره،تضادهای درونی جبهه بیش از پیش نمایان شد.عمده بحث های اختلاف برانگیز بر سر مساله ی واقعه ی اول بهمن و عضویت نهضت آزادی ایران در جبهه ملی ایران به عمل آمد...
نام جبهه ملی نخستین بار بر گروهی گذاشته شد که همراه دکتر مصدق برای اعتراض به آزاد نبودن انتخابات دوره شانزدهم مجلس شورای ملی در دربار تحصن کردند. هیات مؤسس جبهه ملی ۱۹ نفر بودند که عبارتاند از: محمد مصدق، احمد ملکی (مدیر روزنامه ستاره)، محمدحسن کاویانی، دکتر کریم سنجابی، احمد زیرکزاده، عباس خلیلی (مدیر روزنامه اقدام)، عمیدی نوری (مدیر روزنامه داد)، سید علی شایگان، شمسالدین امیرعلایی، سید محمود نریمان، ارسلان خلعتبری(شهردار تهران سال۱۳۳۰)، غروی، ابوالحسن حائریزاده، حسین مکی، مظفر بقائی، عبدالقدیر آزاد، محمدرضا جلالی نائینی (مدیر روزنامه کشور)، حسین فاطمی، مشاراعظم.