- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 162034 - 106/5
- وزن: 0.50kg
شکاکان یونان
نویسنده: یحیی مهدوی
ناشر: خوارزمی
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 180
اندازه کتاب: رقعی گالینگور روکشدار - سال انتشار: 1377 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : نو
مروری بر کتاب
فیلسوفان یونان، مجموعهای از اندیشمندانی بودند که از نظر فکری در عین حالی که یک کل به هم پیوسته میباشند . اما تناقضاتشان در وجهی عیان، آنان را متمایز از یکدیگر نشان میدهد.میان فلاسفهی یونان، گروهی به حق، شاخصترین هستند و شهره خاص و عام میباشند و گروهی دیگر به ناحق، در محاق تاریخی اندیشهورزی قرار گرفتهاند.
سقراط، افلاطون و ارسطو از بهنامترین فلاسفهی یونانی هستند که آراء و نظام فکری طبقهبندی شده آنان، برایشان موقعیتی ویژه در تاریخ فلسفه یونان به وجود آورده است؛اما پیشاسقراطیان، سوفسطائیان، اصحاب آکادمی جدید، رواقیان، اپیکوریان و شکاکان یونانی همیشه در تاریخ فلسفهی یونانی در محاق اندیشه بودهاند.در اثر حاضر، نویسنده آرا و افکار عدهای از متفکران و فیلسوفان یونان را که به شکاکان معروف بودهاند بررسی و ارزیابی کرده است .
نویسنده ، فلاسفه یونانی را در مواجهه با علم، به معنای یونانی آن، به دو دسته تقسیم میکند. مراد علم در نزد یونانیان «شناخت کنه و ذات و ماهیت اصلی اشیاء و امور و پیبردن به بطن حقیقت» است و نه به معنای امروزین آن؛ پس از این روی فلاسفه یونانی یا اهل جزمند و قائل به امکان علم و یا اهل شک هستند و منکر به امکان علم.
وی این اثر را بر مبنای دو کتاب، "شکاکان یونان" تالیف ویکتور بروشار و "پیرون، شکگرای یونانی" تالیف لئون روبن، ترجمه و تالیف کرده و اخلاف و اعقاب شکاکان را در یونان تقسیم بندی میکند و جایگاه هر گروه را در رشد و تکامل شکگرایی بررسی میکند. فیلسوفان ایلیایی، هراکلیتوس، امپدوکلس، دموکریتوس، آناکساگوراس و سایر پیشاسقراطیان و سوفسطاییانی که در نضج یافتن نطفهی شکاکان اصلی تاثیرگذار بودند، آراءشان مورد مداقه و بررسی واقع میگردد.
شک، اولین و اصیلترین مسئله برای هر فیلسوف و اندیشمندی است که بنا دارد تا به بازاندیشی در داشتههای خود و جهان اطرافش بپردازد.آن چه که «مسلم» انگاشته میشود، در برابر پتک «چرا؟» دود میشود و به هوا میرود، و نگرش و کنش خودکار شده مورد نیشخند واقع میگردد.
«شیوههای اندیشه و کنش که با سمتگیری یا آرایشی خاص از نمادها شکل گرفتهاند یکباره با ناهنجاریهای تجربه یا مسائلی روبرو میشوند که نمادها و شکلهای موجود شناخت نمیتوانند آنها را توضیح دهند،سرمشقها یا فرضیات رایج درباره واقعیت که بر فعالیت ما فرمان میرانند، به ارزیابی دوباره نیاز پیدا میکنند.»
ارزیابی دوباره ارزشها بشارتی بود که نیچه (۱۸۴۴- ۱۸۹۰) پیشگویی کرده بود:
«ظهور هیچانگاری» ؛ اما پیش از آنکه نیچه بنویسد: «والاترین ارزشها از ارزش خویش میکاهند» و پرسنده«چرا؟» پاسخی نمییابد، شکاکان یونان به واقع نخستین کسانی بودند که از مرزهای مألوف و آشنای ادراکی و عقلی گذشتند و چالشی نوین در شیوههای اندیشهورزی و کنشگری به وجود آوردند.
فهرست
سقراط و سقراطیان
سقراط
مگاریها
کلبیها
کورنائیها
افلاطون
ارسطو
اپیکوریان و رواقیان
شکاکان قدیم
پورون
تیمون
آکادمی جدید
آرکسیلائوس
کارنئادس
جریان افکار در قرن اول قبل از میلاد
جریان افکار در دو قرن اول میلادی
شکاکان جدید ؛ پورنیها
بحث درباره مذهب شک
کتاب شناسی
فهرست اعلام