- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 171109 - 90/2
- وزن: 0.60kg
شهر اوجان ؛ بستان آباد
نویسنده: محمدباقر مدرس
ناشر: اسلامی
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 480
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1373 - دوره چاپ: 2
کمیاب - کیفیت : درحد نو _ نو
مروری بر کتاب
مصور - نقشه
شامل مطالب تاریخی، سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی از قرن چهارم تا اکنون
بستانآباد یکی از شهرهای شرقی استان آذربایجان شرقی و مرکز شهرستان بستانآباد است که در فاصله ۵۰ کیلومتری مرکز استان (تبریز) واقع شده است. بستانآباد کنونی، در محل استقرار شهر باستانی «اوجان» بنا شده است. اوجان در زمان ایلخانان، پایتخت ییلاقی سلاطین و امیران مغول بوده است؛ به طوری که در فصولی از سال سلاطین، خانات، خاتونها و شاهزادگان مغولی در این شهر استقرار مییافتند و چمنزارهای اطراف شهر، محل اتراق و مشق سپاهیان و همچنین چراگاه اسبان و احشام دولتی بوده و این شهر، شهری کاملا سلطنتی و اشرافنشین بوده است.
محوطه بزرگ تاریخی اوجان در جنوب شهر بستانآباد فعلی در غرب روستای اشرف آباد و در ساحل شرقی رودخانه «اوجان چای» و در مرکز چمن اوجان واقع شده بود که در پی حوادث مختلف از جمله زلزله و جنگهای مختلف در حال حاضر از این شهر مهم آثار اندکی بهجای مانده است.شهر تاریخی «اوجان» در ۶۰ کیلومتری شرق تبریز از جمله نمادهای تمدنی سلجوقیان و ایلخانان مغول در حوزه معماری ایران زمین است که فصل جدیدی از کاوش های باستان شناختی برای بیرون آوردن آن از دل خاک در حال انجام است.
بستانآباد کنونی در اوایل دوره قاجاریه، با اسکان ایلات و طوایف «حاجعلیلو» (قرهداغی) و «میزالو» (شقاقی سراب) در این محل، بنا شده است؛ سپس در نتیجه رونق اقتصادی و افزایش جمعیت تبدیل به شهر شده است. این شهر امروزه از چهار محله تاریخی به نامهای «اسکیکند»، «بستانآباد علیا»، «بستانآباد سفلی» و «قره کوره» تشکیل شده است که درگذشتهای نهچندان دور، هر کدام روستایی مستقل بودهاند. ساکنان بستانآباد آذربایجانی هستند و پیرو مذهب شیعه دوازدهامامی بوده و به زبان ترکی آذربایجانی با لهجهای متفاوت از لهجه تبریزی سخن میگویند که از نظر دستوری، با لهجه قرهداغی قرابت دارد. در این کتاب در نگاهی جغرافیایی و تاریخی روستای «اوجان» معرفی میشود.
مهمترین یافتههای باستان شناسی در بررسی آثار سطحی محوطه شهر تاریخی- ایلخانی اوجان را نمونههای فراوان سفالهای سلجوقی و ایلخانی در سطح گسترده محوطه، نمونه سکههای مسی به دست آمده از سطح و کاوش محوطه شهر اوجان، آثار دو قبرستان ایلخانی محوطه با خشتهای مربع خاص دوره ایلخانی و سه برج آرامگاهی با ریشه مدور دو مورد در داخل محوطه و یک مورد در خارج از محوطه می باشد...