- موجودی: موجود
- مدل: 195455 - 65/6
- وزن: 0.80kg
شناسائی و هستی
نویسنده: لئون مینارد
مترجم: علیمراد داودی
ناشر: دهخدا
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 420
اندازه کتاب: وزیری گالینگور - سال انتشار: 1351 - دوره چاپ: 2
کمیاب - کیفیت : درحد نو _ نو ؛ بدرقه و یک صفحه کتاب نوشته دارد
مروری بر کتاب
اخلاق چگونه توجیه می شود؟
چرا باید آن را معتبر بدانیم؟
با چه ملاکی مجاز و ممنوع را از یکدیگر بازشناسیم؟
تقدّس ارزش های اخلاقی ازکجاست؟
مرجع و مبنای تکلیف چیست؟
سرانجام، در پیشگاه چه کسی مسئولیم؟
در پاسخ گفتن به این پرسش ها ناتوان می مانیم، مگر آن که به وجود خدا استناد کنیم و او را مرجع متعال اخلاق بدانیم. و این بدان معناست که بگوییم: وجود اخلاق مستلزم وجود خدا و دعوت او از انسان برای طی مسیر تقدیر روحانی خویش است؛ یعنی وجود خدا برای تمام وجود اخلاق است. حوالت معنوی و اخلاقی انسان بدون این بدایت و نهایت قابل تصور نیست.
اگر مقنّن متعالی در کار نباشد تا ارزش های اخلاقی را تسجیل و تثبت کند، فهم اخلاق و توجیه آن ممکن نیست یا دست کم بی پایه و نااستوار می گردد، مبنای اخلاق تزلزل می یابد و دیگر نمی توان تکلیف را به نحوی که لایق آن باشد، مشروع و مقبول دانست. البته مطابق اخلاق می توان زیست، اما هرگاه قایل به منشأ متعال الهی برای اخلاق نباشیم، نمی توان حیات اخلاقی را بر پایه ای استوار دانست.
ایرادی که بر این دلیل وارد می کنند آن است که می گویند: قانون اخلاقی را باید به صورت امری تلقّی کرد که از وجدان ما به استقلال سر می زند و اگر چنین نباشد یعنی منشأ اخلاق را خدا بدانیم ناچار باید بگوییم که قانون اخلاقی از عاملی سر می زند که خارج از اراده ماست و ما به قبول ان مجبور و ملزم می شویم.
جواب این ایراد را در کتب اخلاق باید داد، اما خلاصه جواب آن است که برای حفظ معنای درونی قانون اخلاقی، محتاج آن نیستیم که منکر پی روی این قانون از عاملی جز خود وجدان باشیم. قانون اخلاقی مندرج در ماست، اما صادر از ما نیست؛ به اختیار ما انجام می پذیرد، اما برای آن که بتواند بر این اختیار حاکم باشد، باید چنین حقی از مرجع متبوع مسلّمی بدان افاضه شود و این مرجع جز خدا نیست