- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 180625 - 75/2
- وزن: 0.60kg
سیری در تصوف
نویسنده: نورالدین چهاردهی
ناشر: اشراقی
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 165
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1359 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : در حد نو _ نو
مروری بر کتاب
شرح حال هفتاد تن از مشایخ و اقطاب صوفیه
به همراه عکسهایی کمیاب از این بزرگان
دراویش و صوفیها افرادی هستند که بعد از قرن دوم هجری قمری بر مبنای افراط در زهد اسلامی و با پیروی از ریاضتهای طاقتفرسای ادیان قدیم هندی، بودائی، نصرانی و روش نوافلاطونی، اساس فرقهای را مخالف و مغایر با معیارهای روشن و عقلپسند قرآن و شرع مقدس اسلام و سنت و روش عملی پیامبر اسلام ـ صلی الله علیه و آله ـ معصومین ـ علیهم السلام ـ به نام تصوف و صوفیگری در جامعه اسلامی بنا نهادند.
این کار آنان که در صدر اسلام توسط برخی از افراد برجسته صوفیه مانند ابو هاشم کوفی، معروف کرخی، جنید بغدادی، رابعه عدویه، حسن بصری، ابراهیم ادهم و امثال آنان به عنوان یک بدعت بزرگ به وجود آمد، رفته رفته منشأ ایجاد سلسلههای مختلف و متعدد با راه و روشهای خاصی گردید. بستر این سلسلهها در ابتداء مذهب اهل سنت بوده و در دوران حکومت صفویان به تبع اینکه سنیان ایرانی شیعه شدند. تصوف وارد جامعه شیعی ایران گردید و به تدریج توأم با نوسانات سیاسی و فکری موجبات ایجاد سلسلههای صوفیگری را در جامعه تشیع به وجود آورد.
تصوف در طول تاریخ دارای فرقه های متعددی به نام های مختلفی بوده اند که اکثر انها منقرض شده و فرقه های زیر در عصر حاضر در کشور های مختلف اسلامی و غیر اسلامی فعال هستند. فرقه های قادریه، نقشبندیه، سهروردیه، چشتیه، رفاعیه فرقه های صوفیه اهل سنت می باشند و فرقه های گنابادیه ، ذهبیه، خاکساریه، اویسیه ، نوربخشیه نعمت اللهیه از فرقه هایی هستند که ادعای شیعه بودن را دارند.
...و برای آن ریشهای در عهد خلفاء در لباس زهد وجود داشته است. و سپس به شکل متصوفه در اوائل عهد بنی عباس توسط ظهور مردانی از صوفیه مثل بایزید، جنید، شبلی و معروف کرخی و غیر آنان پدیدار شدند. این قوم زمانی که ادعای کرامات کردند و مطالبی را که با ظواهر دین و حکم عقل متناقض بودند به زبان آوردند و ادعا میکردند که بر این معانی صحیح فهم اهل ظاهر نمیرسد، بر فقها و عامه مسلمین گران تمام شد و آنان را انکار نمودند و از آنها تبرئه جسته و مورد تکفیرشان قرار دادند و با حبس، شلاق، کشتن، دار آویختن و تبعید نمودن از آنان دوری جستند.صوفیه در قرن ششم و هفتم به اوج خودشان رسیده و پس از آن به سوی انحطاط گرائیده و مردم از آنان اعراض نمودند...
فهرست
توصیف کلیه سلاسل صوفیه موجود در ایران
شعبات تئوسوفی
مکتب های روحی و ارتباط با ارواح
نقطویه و مسلک مانوی و مزدکی
اصطلاحات خانقاهی و عرفانی
شطرنج العرفاء
آراء سنایی و عطار و مولوی
عقاید حلاج