- موجودی: موجود
- مدل: 198570 - 111/1
- وزن: 1.00kg
سیر تمدن و تربیت در ایران باستان
نویسنده: اسدالله بیژن
ناشر: ابن سینا
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 395
اندازه کتاب: وزیری گالینگور - سال انتشار: 1316 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : صفحات نو ؛ جلد کتاب لکه دارد
مروری بر کتاب
مصور
جلد اول ؛ دوره های اوستائی، مادی و هخامنشی
پارسیان در آموزش اخلاقیات به فرزندان خود بسیار مصر بودند. آموزگاران در تعلیم کودکان، تلقین فضائل به آنها و آماده کردن آنان برای زندگی را مدنظر داشتند. موضوع عدالت یکی از بزرگترین اصول تربیت بهشمار میرفت. از اصول دیگر، راستی و راستگویی بود، چنانچه کتیبههای به جای مانده از پادشاهان آن عصر، حاکی از اهتمام به این موضوع است.
صفت دیگر وفاداری و حقشناسی بود و این حقشناسی نسبت به آموزگار مقدم بر همه بود و نسبت به والدین هم باید رعایت میشد. بالاتر از همه نسبت به آفریدگار و خالق روشنی که بر همه حق عظیم آفرینش و راهنمایی دارد. پیران در تربیت کودکان قبل از همه چیز به فواید اتحاد و اجتماع توجه داشتند. از دیگر قواعد تربیت، اعتدال بود و برای رسوخ این قاعده در اذهان کودکان مثالهای بسیار میآوردند و خود آموزگاران عملاً، میانهروی را رعایت میکردند و رفتار خود را در معرض قضاوت افکار میگذاشتند تا کودکان از همین سن از افراط و تفریط بپرهیزند. موضوع دیگر اطاعت و فرمانبرداری بود. همچنین مواسات و قناعت در خوراک از دیگر اصول تربیتی بهشمار میرفت....
ایرانیان از دورترین دوران ها برای آموزش و پرورش اهمیت بسیار قائل می شدند. خرد و دانش و ادب در نزد ایرانیان از پرارزش ترین صفت ها و خصوصیت های یک فرد به شمار می رفت. در کتاب های دینی و ادبی فلسفی مانند اوستا، گفتارهای فراوانی در مورد دانش و ادب آموزش یافت می شود و همین گفتارها که درازنای سده های دیگر در کتاب های مختلف به گونه های متفاوت تکرار شده نشان دهنده ی پیوستگی تاریخ و توجه ایرانیان به آموزش و پرورش و گرامی بودن مقام دانش و خرد و ادب در نزد آنان می باشد.
آموزش و پرورش در ایران باستان این مفهوم را داشت که یک فرد می بایستی دانش اندوزی نماید و ادب را فراگیرد تا آن که صاحب صفات و کردار نیک گردد و بتواند برای اجتماع عضو مفیدی بشمار رود. این سنت بعدها نیز در دوره های اسلامی گرامی ماند و دستورات قرآن که ضمن آن مقام معلم و دانش گرامی شمرده شده بود، سرمشق مسلمانان و الهام بخش آنان قرار گرفت.
با توجه به شواهد به جای مانده از دوران باستان می توان اذعان داشت که در ایران باستان عوامل اولیه ی تعلیم و تربیت عبارت از موارد زیر بودند :
1- طبیعت و وضع جغرافیایی کشور.
2- آرا و عقایدی که آریاییها با خود آورده بودند و زرتشت آنها را پیراسته و اصلاح کرده بود، به عبارتی نقش دین در روند آموزش.
3- دولت و نقش ویژه ی آن در پرورش دادن متعلمین