دسته بندی کتاب ها
سبد خرید شما

سید محمد باقر امامی و کروژک های مارکسیستی او

سیدمحمدباقر امامی و کروژک های مارکسیستی او

نویسنده:محمدحسین خسرو پناه
ناشر: پردیس دانش
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 370
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1393 - دوره چاپ: 1

 

مروری بر کتاب 

مصور

بسیاری از کمونیست های قدیمی ایران، حزب تودۀ ایران را نمایندۀ راستین طبقه کارگر ندانسته و برخی نیز بر آن بودند یک تشکیلات جایگزین بر پا دارند. سید محمدباقر امامی یکی از آن ها بود.برای او تأسیس یک حزب کمونیست کارگری جز از طریق تشکیل کروژک (هسته های) مارکسیستی و دیکتۀ چکیده ای از آموزه های کمونیستی به تعدادی از کارگران مستعد، راه دیگری نداشت.

هدف اصلی باقر امامی تاسیس یک حزب کمونیست کارگری در ایران آن سال‏ها است، آن هم از طریق چشم فروبستن بر تمامی تحولات و تحرکات محیط اطراف. وی با توجه به نبود یک حزب کمونیست و غیرکمونیست بدون تشکیلات جایگزین(حزب توده) بر تأسیس یک حزب کمونیست تأکید داشت. حزبی که به عقیده او جز از طریق تشکیل کروژُک راه دیگری نداشت.

نویسنده به بررسی یک از تشکل‌های ناشناخته چپ ایران اختصاص دارد، تشکلی که از سال 1323 فعالیت خود را تحت نام فوق آغاز کرد و در فروردین ماه 1350 با نام «سازمان انقلابی کمونیستی ایران»(ساکا) کشف و متلاشی شد. این تشکل طی 27 سال فعالیت پرفراز و نشیب و علی‌رغم چندبار تجدید سازمان و تغییر نام، از خط مشی و شیوه فعالیت یکسانی پیروی کرد. بنیانگذار، نظریه‏ پرداز و رهبر این تشکل «سیدمحمد باقر امامی» است که تاریخ نگاری و جنبش چپ به او و گروه‏ هایی که تشکیل داد نه تنها بی توجه بوده است بلکه معدود نویسندگانی که ضمن بررسی تاریخ جنبش چپ در ایران به امامی و فعالیت‌هایش هم اشاره کرده‌اند، به صراحت یا غیرمستقیم، او را مرتبط با دستگاه امنیتی حکومت پهلوی معرفی کرده یا دست کم مشکوک دانسته‌اند.

در کتاب به بخشی از دیدگاه‏ های عبدالصمد کامبخش در کتابش با عنوان «نظری به جنبش کارگری در ایران» و همچنین دیدگاه بیژه جزنی در کتاب «تاریخ سی ساله سیاسی ایران» فعالیت‌های امامی و یارانش مورد اشاره قرار گرفته است. جزنی بدون ارائه سند و مدرک، امامی را متهم می‌کند که پس از آزادی از زندان در سال 1331 فعالیت‌های مشکوکی را آغاز کرد. او با اداره آگاهی تماس گرفت و از این پس تماس خود را با محافل پلیس حفظ کرد. به اعتقاد جزنی، ساواک فعالیت‌های امامی را زیر نظر داشت و وحدت و انشعاب در گروه‏های او زیر نظر پلیس انجام می‌گرفت.

...تقلیل طیف متنوعی از رنگ‌های مختلف به یک یا چند رنگ معین، نادیده‌ ماندن آن گوناگونی در این تأکید و توجه متمرکز بر یک یا چند رنگ مشخص، یکی از ویژگی‌های تاریخ‌نگاری آسان‌پسند ماست؛ این مقوله در مورد تاریخ‌نگاری تحرکات چپ در ایران معاصر نیز صدق می‌کند. سرگذشت سیدمحمدباقر امامی و کروژُک‌های مارکسیستی او نیز یکی از آن چندین و چند رنگ متنوع است که در تقلیل بخش چشم‌گیری از تلاش‌های فکری و تشکیلاتی گروه‌های چپ ایران در سال‌های بعد از شهریور 1320 به فعالیت‌های حزب توده ایران و شعبه‌های آن به کلی نادیده مانده است...


فهرست

از کروژُک‌های مارکسیستی تا سازمان انقلابی کمونیستی (ساکا) 1323-1350
خاطرات
مدارک

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

کتاب مورد نظر در حال حاضر موجود نیست . اطلاعات خود را وارد فرم زیر نمایید تا زمانی که کتاب موجود شد به شما اطلاع داده شود

نام
ایمیل
موبایل
توضیحات