- موجودی: موجود
- مدل: 188371 - 114/2
- وزن: 0.31kg
سیاست های مرتعداری در ایران
نویسنده: فاطمه مهدوی , نگهدار اسکندری , عسگر علیزاده
ناشر: پونه
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 192
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1387 - دوره چاپ: 2
کمیاب - کیفیت : درحد نو ؛ لبه سی صفحه انتهایی رد زردی دارد
مروری بر کتاب
مصور - رنگی گلاسه
مرتعداری عبارت است از علم و هنر مدیریت اراضی مرتعی که با بکار بردن آن میتوان بهرهبرداری بهینه، پایداری و استقرار تولید از پوشش گیاهی و حفظ آب و پایداری خاک را تضمین نمود. سیاستهای کلان بخش مرتع در دو سطح برونبخشی و درونبخشی و همچنین سیاستهای اجرایی در برنامۀ چهارم توسعۀ اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی پیگیری میگردد.
کاهش جمعیت بهرهبردار به منظور رسیدن به اندازۀ مطلوب بهرهبرداری در مراتع، مدیریت خشکسالی در مرتع، بیمۀ طرحهای مرتعداری، حفاظت مراتع از طریق مشارکت بهرهبرداران در سامانهای عرفی، نظام بهرهبرداری در مراتع و جمعآوری بذور گیاهان مرتعی به منظور احیاء مراتع از جمله سیاستها و برنامههای مدیریت مرتع در کشور است.
نویسنده در کتاب حاضر ضمن تعریف مفاهیم مرتبط با مرتع و مرتعداری مباحثی مانند مناطق رویشی ایران، برنامههای اجرایی طرح مرتعداری، وضعیت موجود مراتع، سیاستهای کلان مدیریت پایدار مراتع کشور، اهداف مدیریت مرتع و سیاستها و برنامههای مدیریت مرتع را مطرح نموده است.
مرتع، زمینی است که حداقل مدتی از سال دارای پوششی از گیاهان مرتعی خودرو باشد . مرتع: همه ی اراضی دارای پوشش طبیعی به نحوی که خوراک دام از آن حاصل می شود و تجدید حیات آن بطور طبیعی انجام می پذیرد و همچنین آن قسمت از اراضی که برای کمک به تجدید حیات پوشش گیاهی طبیعی آن بشر دخالت نموده است و پس از این دخالت آن را همانند سایر مراتع اداره می نماید...
بیش از نیمی از مساحت کشور ایران را مراتع تشکیل می دهد. مرتع به عنوان بستر تحولات اقتصادی و اجتماعی ایلات و عشایر ایران از اهمیت ویژه ای برخوردار است. زیرا منبع تولید گوشت، لبنیات، پشم و سایر فرآورده های دامی است. همچنین بخشی از گیاهان صنعتی و دارویی از این منبع خدادادی به دست می آید.
اما متاسفانه بسیاری از مراتع کشور به علت تخریب بیش از حد با بحرانی عمیق مواجه شده اند و ادامه ی این روند کشور ما را با مشکلات بسیاری مانند: سیل های مخرب، کم آبی، طوفان، شنهای روان، آلودگی محیط زیست، خشکسالی و قطحی رو به رو خواهد کرد. از این رو شناخت این بخش به طور قطع تأثیر تعیین کننده ای بر تنظیم و اجرای برنامه هایی که نتیجه ی آن ها تداوم حیات جانداران وابسته به مراتع در ترازهای متفاوت و تنوع زیستی است، خواهد داشت. امید است این مقاله بتواند سهمی در بهتر شناساندن این بستر حیات داشته باشد و موجب گردد که عزیزان هر چه بیشتر برای اصلاح و حفظ این منبع عظیم الهی کوشا باشند.