- موجودی: موجود
- مدل: 197568 - 86/7
- وزن: 0.40kg
سیاست های خیابانی
نویسنده: آصف بیات
مترجم : اسدالله نبوی چاشمی
ناشر: پردیس دانش
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 344
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1391 - دوره چاپ: 1
مروری بر کتاب
مصور
جنبش تهی دستان در ایران
کتاب حاضر کوششی است برای به تصویر کشیدن مبارزات آن بخش از گروههای اجتماعیای که به واسطة عدم تعلق به طبقه یا قشر معینی، سرنوشت مبارزات و تلاش روزمرهشان برای بقا، از دید جامعه شناسی و علوم سیاسی جدید پنهان مانده است.
حاشیه نشینان شهری، فروشندگان دورهگرد، کارگران روزمزد که همگی در این کتاب مورد توجه قرار گرفتهاند در زمرهی این گروه اجتماعی به شمار میروند. بر این اساس در بخشی از کتاب یک پس زمینة جامعه شناسانه از زندگی گروه جدید تهیدستان شهری با عنایت خاص به شهر تهران ارائه و پیشروی آرام تهیدستان ایرانی از دهة 1330 ه . ش تا زمان انقلاب اسلامی در سال 1375 ه . ش بررسی شده است.
در ادامه، این حرکت از روزهای نخست انقلاب تا اوایل دهة 1370 ه .ش مطالعه گردیده است. در این مسیر روند فعالیت جنبش بزرگ بیکاران و بسیج دست فروشان در ایران تحلیل شده است. در پایان نوع فعالیتهای این جنبشها و نقاط قوت و ضعف آنها و نیز دلایل وقوع این جنبشها ارزیابی شده است.
در اواخر دهه 1970 و اواسط 1980، جنبش سیاسی فعالی در خیابانهای شهرهای بزرگ ایران به راه افتاد. مردم تهی دست که از اقشار مستضعف و طبقه پایین جامعه محسوب میشدند آغاز به ساخت جوامعی برای نوع قشر خود، در زمینهای بایر و بلا استفاده کردند. در این ساخت وسازها تمامی زیرساختهای لازم از جمله جاده ها، برق، آب لوله کشی، جمع آوری زباله و پناهگاهها، همگی توسط فعالین این جنبش پیش بینی و تدارک دیده شده بود.
پس از آنکه دولت ایران متوجه این ساخت و ساز های غیرقانونی گشت، به تخلیه کردن آن مناطق اهتمام ورزید اما مردم پس از تحمل دشواری های بسیار در برابر دولت مقاومت کردند؛ مقاومتی که به موفقیت منتهی شد، موفقیتی که گرچه در گرو پرداخت هزینه های جانی و مالی گزاف همراه بود اما خودساخته و خودجوش اتفاق افتاد.
کتاب"سیاست های خیابانی"، گردآوری داستان و تحلیل استراتژی های سیاسی و اقتصادی ست که این جنبش در راه موفقیت خود بکار گرفت. نویسنده در این کتاب با تمرکز بر روی دوره ماقبل انقلاب و نیز دهه اول جمهوری اسلامی ایران، استراتژی مردم عادی(ایرانیان)، به خصوص در تهران، را مورد بحث و تحلیل قرار میدهد. او طی تحلیل ها و استناد های خود نشان میدهد که این فرایند، حداقل برای این قشر، هیچ کدام ازخواسته ها و تغییراتی را که آنها انتظار داشتند، رقم نزده است و نیازهایشان را براورده نکرده است.