- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 126841 - 112/3
- وزن: 0.30kg
- UPC: 20
سوسیالیسم و سرمایه داری
نویسنده: فلیسین شاله
مترجم: غلامحسین زیرک زاده
ناشر: خلق
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 48
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1358 - دوره چاپ : 2
کمیاب - کیفیت :
مروری بر کتاب
در جوامع مختلف، نظام های اقتصادی متفاوتی شکل گرفته اند و مکانیسم های متمایزی را برای تخصیص منابع محدود مورد استفاده قرار داده اند تا عدالت اجتماعی را محقق سازند. این نظام ها گاهی بر اساس چگونگی شیوه تصمیم گیری، طبقه بندی میشوند و گاهی بر اساس نوع مالکیت منابع.اگر تقسیمبندی را بر اساس نوع مالکیت بر ابزار و وسایل تولیدی قرار دهیم، میتوان از دو نوع نظام اقتصادی در دو نهایت متضاد نام برد. یکی سرمایه داری و دیگری سوسیالیسم. سرمایه داری نظامی است که مبتنی بر مالکیت خصوصی نهاده های تولید و تصمیمگیری های غیر متمرکز فردی در بازار آزاد است. سوسیالیسم نظامی اقتصادی است که در آن مالکیت به صورت جمعی است و تصمیم گیری ها توسط جمعی از افراد، معمولا دولت، اتخاذ می شود.
هنگامی که نوع تصمیمگیری ملاک تقسیم بندی نظام های اقتصادی قرار میگیرد، دو نظام سرمایهداری و سوسیالیسم تحت عنوان های نظام بازار آزاد و نظام دستوری طبقه بندی میشوند. نظام بازار آزاد به نظام قیمت نیز معروف است و نظام دستوری را نظام اقتصادی با برنامهریزی متمرکز نیز می گویند.
نویسنده معتقد است که سوسیالیسم، تنها زاییدهٔ اندیشههای قرن نوزدهم مارکس نیست و قدمتی بسیار بیشتر دارد که یکی از ابزارهایش، مداخلهٔ توأم با زور دولت در اموال خصوصی و حق مالکیت است. از سوی دیگر، سرمایهداری، نظامی اجتماعی است که بر پذیرش صریح مالکیت خصوصی و داد و ستدهای بین مالکان خصوصیِ اموال مبتنی است. کتاب «سوسیالیسم و سرمایهداری»، دربارهٔ اقتصاد سیاست، اخلاق سوسیالیسم و سرمایهداری و مقایسهٔ این دو نظامِ اقتصادی است.