- موجودی: موجود
- مدل: 199737 - 17/6
- وزن: 0.30kg
سمک عیار
نویسنده: فرامرز بن خداداد الارجانی
به کوشش: سیامک گلشیری
ناشر: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 196
اندازه کتاب: خشتی - سال انتشار: 1384 - دوره چاپ: 1
کیفیت : نو ؛ مزین به نوشته و امضای سیامک گلشیر
مروری بر کتاب
گزینه هایی از کتاب سمک عیار یکی از بزرگ ترین قصه های ایرانی و از قدیمی ترین نمونه های داستان پردازی در ادبیات فارسی به کوشش سیامک گلشیری منتشر شده است. این مجموعه گنجینه متون کهن نخست به قلم گلشیری نگاهی می اندازد به کتاب سمک عیار و این شاهکار بزرگ ادبیات ارزشمند فارسی را از جنبه های مختلف موردارزیابی و واکاوی قرار می دهد.
تاریخ تالیف کتاب سمک عیار و نام نویسنده اش معلوم نیست ولی آنچه مسلم است گردآورنده این داستان مفصل که اصل آن در سه مجلد است و نسخه ای از آن در کتابخانه بودلین آکسفورد موجود است فرامرز ابن خدادادبن عبدالله الکاتب الارجانی نام دارد که گویا آن را از زبان قصه گویی به نام صدقه ابوالقاسم فراهم آورده است.
گلشیری با اشاره به این موضوع که زبان این کتاب همان زبان ساده و زنده مردم در اواخر قرن ششم است اما ماجرای داستان به زمان های بسیار کهن بر می گردد ارزش این کتاب را صرف نظر از جنبه های ادبی بازگو کردن بسیاری از نکته ها پیرامون اوضاع اجتماعی و آداب و رسوم و اعتقادات مردم می داند و می افزاید: سمک عیار داستانی است که علاوه بر داشتن جنبه های مدرن گاهی حالت چندصدایی پیدا می کند و خواننده بدون شک با بخشی از تاریخ آشنا می شود تاریخی که شاید در هیچ کتابی از آن دوران به این دقت نیامده است.
در کتاب گزینه هایی از قصه سمک عیار ضمن بررسی جنبه های مختلف داستانی این شاهکار ادب فارسی ویژگی های شخصیتی سمک و در پی آن بحث عیاری و خصوصیات عیاران در زمان های کهن مورد توجه قرارمی گیرد. تا پای جان ایستادن بر سرعهد ، راست گویی ، جوانمردی ، فداکاری و از جان گذشتن ، پناه دادن به ضعیفان ، رازداری و پاکدامنی از جمله خصوصیاتی است که با استناد به این داستان قدیمی ایرانی برای عیاران بشمرده شده است.
این کتاب در پنج بخش دیگر خود گزینه هایی از کتاب را برای مخاطبینش به صورت ساده بازگو و آن را به بخش هایی از متن اصلی این قصه کهن ایرانی نیز مستندمی سازد.