- موجودی: موجود
- مدل: 201706 - 108/1
- وزن: 0.80kg
سلسله موی دوست
نویسنده: کاووس حسن لی
ناشر: هفت اورنگ
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 638
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1378 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : نو ؛ لبه عطف سائیدگی مختصری دارد
مروری بر کتاب
مقاله های برگزیده درباره سعدی
آنچه در صدد بيان آن هستيم، مقولة موتيف يا بنمايه در غزل سعدي است. موتيف در اصطلاح به معناي عنصري است كه در اثر ادبي در تناسب با محتواي اثر ادبي معمولاً تكرار ميشود. موتيف در اصل به شكل بياني يك شعر مربوط است، اما در عينحال در ارتباط كامل با محتواست و در خدمت بيان محتوا قرار ميگيرد. در واقع عنصري را كه در تعابير و تصاوير يك شعر مشترك است و تكرار ميشود، موتيف ميگويند.
امروزه با آشنايي با نظريهها، مكاتب و نقدهاي ادبي جديد، شايد اين تصور براي خوانندگان جوان پيش بيايد كه در سنت ادبي گذشتة ما، بزرگان اطلاعي در اين حوزهها نداشتهاند و يا فاقد اطلاعات فني ادبي بودهاند، اما زمانيكه به آثار اين بزرگان رجوع ميكنيم، درمييابيم كه آنها هر آنچه را در گذشته و امروزه، پيرامون يك اثر ادبي موفق مطرح ميشود، به صورت عملي در اثر خود پياده كردهاند و خود اين آثار ما را از اين پندار واهي رهايي ميبخشد.
پيش از ادامة بحث لازم است ذكر كنم كه نگاه من به يك شعر همواره نگاهي ساختاري بوده است. در واقع باور اين امر كه در يك غزل، ابياتي از آن تصادفي و بدون سنجش وارد شعر شده باشد، مشكل و تا حدي غيرممكن است و طرح چناندقيقاستكهانسانرابه شگفتي وا ميدارد...
ابومحمد مُصلِحالدین بن عَبدُالله نامور به سعدی شیرازی و مشرف الدین ؛شاعر و نویسنده پارسیگوی ایرانی است. آوازه او بیشتر به خاطر نظم و نثر آهنگین، گیرا و قوی اوست. جایگاهش نزد اهل ادب تا بدانجاست که به وی لقب استاد سخن و شیخ اجل دادهاند. آثار معروفش کتاب گلستان در نثر و بوستان در بحر متقارب و نیز غزلیات و دیوان اشعار اوست که به این سه اثر کلیات سعدی میگویند.
سعدی یکی از نامدارترین سخن سرایان جهان است که بسیاری از اندیشمندان را به ستایش واداشته. شاعری که اندیشههای نورانی و افسونگریهای هنری او در سخن چنان رستاخیزی برپا کرده که او را در زمانها و در مکانها به شایستگی گسترده است. تنوع آثار سعدی و چیرهدستی مسلّم او در میدانهای گونهگون سخن، نام او را به عنوان سخنوری توانا و اندیشهورز در سراسر دنیا گسترانیده، سلیقههای مختلف را به سوی خود درکشیده و بسیاری را به پیروی واداشته است.
آوازهی سعدی در همان زمانهی پرآشوب و خونبار مغول، به شایستگی گسترش یافته و بخشهایی از آثار او به دست بسیاری از اهل ادب و معرفت افتاده است. نشانههای این آوازهی گسترده و «ذکر جمیل» را هم در سخن خودِ سعدی به روشنی میتوانیم ببینیم و هم در آثاربرخی از معاصران او:
ذکر جمیل سعدی که در افواه عوام افتاده و صیت سخنش که در بسیط زمین منتشر گشته و قصبالجیب حدیثش که همچون شکر میخورند و رقعهی منشآتش که چون کاغذ زر میبرند...