- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 187221 - 120/4
- وزن: 0.60kg
سفینه سلیمانی
نویسنده: محمدربیع بن محمدابراهیم
مصحح: عباس فاروقی
ناشر: دانشگاه تهران
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 408
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1378 - دوره چاپ: 2
کمیاب - کیفیت : نو
مروری بر کتاب
سفینه سلیمانی ؛ سفرنامه سفیر ایران به سیام ؛ 1098 _ 1094 ه ق
سفینه سلیمانی، سفرنامه سفیر ایران به سیام است که نخستین سفرنامه سیاسی و از سفرنامههای دوره صفوی است که نوشته محمد ربیع بن ابراهیم (۱۰۹۴- ۱۰۹۸ هـ. ق)، واقعهنویس هیات اعزامی از طرف شاه سلیمان صفوی است. محمدربیع بن ابراهیم خاطرات خود را پس از سفر با این عنوان به رشته تحریر درآورده که یگانه منبع مهم فارسی درباره وضعیت تایلند و حضور ایرانیان در دربار سیامیها است.
این سفرنامه به زبان فارسی میباشد. موضوع کتاب، گزارش هیئت نمایندگی ایران در سیام است. سفینه سلیمانی از یک مقدمه و چهار تحفه تشکیل شده، نثر کتاب یک دست نیست، مقدمه آن نسبتا مصنوع و مسجع است، همچنین است قسمتهایی از تحفه اول. نویسنده کتاب هر جا لازم دانسته است، کتاب خود را با آوردن اشعار فارسی و گاهی عربی زینت بخشیده؛ استناد به آیات و روایات، البته نه خیلی زیاد، از مشخصات دیگر این کتاب است؛ اما بیشتر کتاب نثری ساده دارد و نویسنده توانسته است با قلم زیبا و شیرین خود اطلاعات و آگاهیهایی از سرزمینهای ناشناخته، که هموطنانش کمتر آنها را میشناختند، به دست دهد و از اعتقادات عجیب و غریب آنان سخن گوید.
این کتاب بر روی هم، اثری است جالب و خواندنی و علاوه بر اینکه حاوی اطلاعات و نکاتی ارزنده و جالب از سرزمینهای خاوردور آن زمان است، نماینده دیدگاه و طرز اندیشه ایرانیان آن زمان، در باب ملل و اقوام دیگر، به ویژه فرنگیان و هندیان نیز میباشد و از جهت دید انتقادی و روشی که در برخورد با فرنگیها داشته از اکثر سفرنامههای دوره قاجاریه ممتاز است.
پادشاه سيام، نرائى، چندين مرتبه سفيرانى با تحف و هدايا به دربار شاه سليمان صفوى فرستاد كه بعضى در دريا غرق و برخى گرفتار دزدان دريايى شدند، تا عاقبت حاجى سليم مازندرانى را كه از ايرانيان مقيم سيام بود با هدايايى به دربار ايران گسيل كرد و در نامه خود درخواست كرده بود كه پيوسته سفيرانى به جهت حفظ و استحكام دوستى بين دو كشور در آمدوشد باشند، در نتيجه شاه سليمان، محمّد حسين بيك را به اتفاق جمعى روانه سيام كرد و محمد ربيع فرزند محمّد ابراهيم، منشى هيأت، مأموريت يافت تا گزارش وقايع سفر را يادداشت كند.
هيأت سياسى پس از شش ماه توقّف در بندر عبّاس، در تاريخ 17 ژوئن 1685 ميلادى، با يك كشتى انگليسى ابتدا به مسقط و سپس به بندر مدراس در هند و از آن جا به جزاير «آن دامان» و خليج بنگال و به بندر «مرگى» در جنوب شرق ميانمار عزيمت مىكند و پس از چند روز توقّف، روانه «بندر تناسرى» مىشود. در اين بندر محمّد حسين بيگ، به علّت بيمارى استسقا مىميرد و بقيه اعضا به شهر ناويا «آيوتايا» مىرسند (اين شهر هم اكنون جزو آثار باستانى تايلند و در 80 كيلومترى بانكوك است).
از آن جا كه شاه ناراى در قصر خود در شهر لوپ بورى به سر مىبرد، آنان وارد اين شهر مىشوند و به گرمى از سوى شاه مورد پذيرايى قرار مىگيرند. هيأت سياسى به علّت مرگ سفير، شخص ابراهيم بيگ را به جاى مرحوم محمّد حسين بيگ معرّفى و نامه شاه سليمان را در مراسمى خاص به پادشاه سيام تقديم مىكنند. آنان حدود دو سال در تفريحات و ضيافتهاى شاهانه همراه پادشاه بودند و سرانجام در 7 ژانويه 1687، پادشاه سيام هيأت ايرانى را همراه با نامهاى براى شاه سليمان، روانه ايران مىكند و اين هيأت به رغم مشكلات عديده، در 25 مه سال 1688 به بندرعبّاس مىرسد.