- موجودی: موجود
- مدل: 199404 - 9/4
- وزن: 1.00kg
سفینه حافظ
نویسنده: مسعود جنتی عطائی
ناشر: مولف
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 688
اندازه کتاب: وزیری گالینگور - سال انتشار: 1346 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : درحد نو _ نو ؛ واجد تصویر رضاشاه و خانواده سلطنتی ابتدای کتاب
مروری بر کتاب
مصور - 62 کلیشه
نویسنده، سعی کرده است هر اثری را ولو یک مصرع و منسوب به حافظ بوده و فقط در یک نسخه ذکر آن رفته، در کتاب حاضر بیاورد و بهوسیله علائمی، اصیل یا غیر اصیل بودن آثار را مشخص کند. هدف وی از این کار، این بوده که محققینی که پس از او بخواهند درست را از نادرست و اصل را از بدل تشخیص دهند، ناچار به مراجعه به نسخ متعدد و مختلف و نادر و مراجع صعبالحصول، نشوند. بهمنظور سهولت کشف هر غزل، غزلهای کتاب، مثل لغتنامه، روی حروف آخر مصراح اول هر غزل، تنظیم گردیده است؛ بهطوریکه از این نقطه نظر، احتیاج به هیچگونه فهرستی احساس نمیشود.
تا جایی که مقدور بوده، افسانههایی که بهنحوی از انحا حافظ را در آن شریک دانستهاند، در پاورقی هر غزل، ذکر گردیده و در پایان کتاب نیز تحت عنوان «داستانهای حافظ»، چند داستان ذکر گردیده است. همچنین تفألهایی که در کتب و رسالات ثبت و ضبط است، با ذکر نام و نشان گیرنده فال، در پاورقیها بیان شدهاند و علاوه بر آن، در پایان نیز، فالهای حافظ، فصلی جداگانه را به خود اختصاص داده است.
حافظ، غزلسراى بزرگ، منبع الهام در فرهنگ عمومى ماست و بر بسیارى از اندیشه ها، نمادها و رفتارها و حتى معمارى ایرانى تاثیرگذار بوده است. تاثیر حافظ بر نرمافزار و سخت افزار اندیشه و فرهنگ ایرانى چنان عمق و گستره اى دارد که از سبک هندى و صفویه و تاثیر بر فلسفه ملاصدرا گرفته تا بر ادبیات نو و معاصر ما ادامه دارد. شاید بتوان ادعا کرد که تا امروز هیچ خانه اى نبوده است مگر اینکه در کنار کلامالله، یک جلد دیوان حافظ وجود داشته است و این جذابیت و شیفتگى الزاما در یک رده سنى، پیر یا جوان، منحصر نبوده و هر دو قشر پیر و جوان چنین رویکردى به حافظ و اشعار نغز او داشته اند.
ایرانیان طبق رسوم قدیمی خود در روزهای عید ملی یا مذهبی نظیر نوروز بر سر سفره هفت سین، و یا شب یلدا، با کتاب حافظ فال می گیرند. برای این کار، یک نفر از بزرگان خانواده یا کسی که بتواند شعر را به خوبی بخواند یا کسی که دیگران معتقدند به اصطلاح خوب فال می گیرد ابتدا نیت می کند، یعنی در دل آرزویی می کند. سپس به طور تصادفی صفحه ای را از کتاب حافظ می گشاید و با صدای بلند شروع به خواندن می کند. کسانی که ایمان مذهبی داشته باشند هنگام فال گرفتن فاتحه ای می خوانند و سپس کتاب حافظ را می بوسند، آنگاه با ذکر اورادی آن را می گشایند و فال خود را می خوانند.
در مقدمه این کتاب، دکتر رضازاده شفق مقدمهای نوشته و در بخشی از مقدمه اینگونه آورده است:
«از چاپهای ارزنده آن (دیوان حافظ) یکی همین چاپ است که بهمت و در اثر مطالعه و زحمت تیمسار فاضل سرتیپ مسعود جنتی عطائی تصنیف و تألیف شده است. از مزایای این نسخه یکی آنست که گردآورنده محترم کوشش خاص به کار برده تا آن را هر چه کاملتر کند؛ پس کلیه اشعاری را که در کتب و منابع متفرقه به حافظ استناد شده جمع کرده و کار را برای کسانی که میخواهد اشعار واقعی حافظ را از اشعار منتسب به او بشناسند، آسان کرده است.
دوم آنکه در تصنیف اشعار با ترتیب حروف قوافی سلیقه نوینی پیش گرفته. سوم آنکه عبارات و لغات و مطالبی را از روی شرح حافظ در پاورقی توضیح کرده. چهارم آنکه در راه تعیین متن صحیح کوشش به خرج داده و پنجم آنکه غزلها را از روی حروف قوافی فصلبندی و شمارهگذاری کرده است».