- موجودی: موجود
- مدل: 204123 - 69/6
- وزن: 0.30kg
سفرنامه کروسینسکی
نویسنده: یوداش تادیوش کروسینسکی
مترجم: عبدالرزاق دنبلی , مریم میر احمدی
ناشر: توس
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 128
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1363 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : نو
مروری بر کتاب
یکی از منابع مهم عصر صفوی ، خاطرات و مشاهدات مبلغان مذهبی این عصر است که هر چند گاه با اهداف سیاسی ، اقتصادی و مذهبی مدتی را در ایران می گذراندند و اغلب نیز موفق به دریافت امتیازات مختلف سیاسی و بازرگانی برای دولت متبوع خود می شدند.
برخی از این مبلغان مذهبی با تسلطی که بر زبان های شرقی داشتند، موفق شدند که از وجهه خاصی در دربار صفوی برخوردار شوند و سال های متمادی را در ایران اقامت کنند. یکی از مبلغان معروف و موثر در جریانات تاریخی اواخر دوره صفوی « تادوز یودا کروسینسکی » است که مدت هجده سال در ایران زندگی کرد و خود شاهد دوره افول دولت عظیم صفوی و سال های سقوط آن بود.
سفرنامه کروسینسکی که شرح خاطرات کشیش لهستانی در طول اقامت هجده ساله او در ایران است، (سالههای ۱۷۰۷- ۱۷۲۵ میلادی که تقریبا برابر است با سالهای ۱۱۱۹- ۱۱۳۷ ق) با این که بالصراحه متنی تاریخی نیست و از دقت در حوادثی که حتی نویسنده در آن حضور نداشته عاری است و حتی وقایعی را که همزمان با اقامت وی در ایران میگذشته، درست بیان نمیکند، با آن همه در زمره منابع دست اولی است که به تعبیر لارنس کهارت، بازهر محققی در مطالعه تاریخ اواخر عصر صفویان بود.
روی کارآمدن غلزائیان قندهار، خود را مدیون آن میشناسد، زیرا که مصنف اطلاعاتی در اختیار ما گذاشت که کسب آنها از طریق دیگر میسر نبود و در این مطلب که اثر وی از میان منابع معاصر، قیمتیترین کاری است که به ما رسیده، هیچ گونه گزافهای وجود ندارد. این کتاب تاریخ نیست و مصنف نیز وجود سابقه طولانی اقامت در ایران، و آگاهی از بسیاری پیشامدهای تلخ پایان کار سلسله صوفی، ادعای تاریخ دانی و تاریخ نویسی نکرده است.