- موجودی: موجود
- مدل: 204932 - 204/4
- وزن: 1.00kg
سفال ایران ؛ از پیدایش تا مراحل ساخت
نویسنده: مریم کیان
ناشر: دایره
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 212
اندازه کتاب: رحلی سلفون - سال انتشار: 1387 - دوره چاپ: 1
مروری بر کتاب
مصور - رنگی - گلاسه
از پیدایش تا مراحل ساخت
ایران با سابقه هشتهزار ساله در تاریخ سرامیک، برای عرضه آثار هنری برجسته و شاخص، فراز و نشیبهای بسیاری را پیموده که برخی از این آثار در موزههای بزرگ و مشهور جهان نگهداری میشوند. اولین بدنههای گلی حرارت دیده مربوط به دوره نوسنگی و در حدود هشت هزار سال پیش از میلاد مسیح است که برخی از آنها از غار کمربند واقع در مازندران، نزدیک بهشهر به دست آمده است.
بدنه این ظروف ضخیم، پوک و شکننده، خشن و ناهموار، بدون نقش، دود زده و کمپخت است؛ به همین دلیل از این دوران، سفالینههای سالم، کمتر بر جای مانده است. برای جلوگیری از ترک برداشتن به هنگام خشک شدن و چسبندگی بیشتر این سفالینهها، مقداری علف خرد شده و یا عصاره میوه به آن افزودهاند. وجود این مواد آلی در تجزیه خاک بدنه کمپخت این سفالینهها اثبات شده است.
شکل دهی خمیر گل و پخت آن به منظور ساخت اشیای کاربردی(مصرفی یا تزیینی)، با اشکال و نقوش متنوع به صورت دست ساز، قالبی و یا با استفاده از چرخ را«سفالگری» می گویند.مرحوم«دهخدا» سفال، سوفال یا خزف را به معنی گل پخته آورده و سازنده آن را سفالگر، کوزه گر، کاسه ساز، فخار و قطاع نیز نامیده است.اغلب مردم واژه سفال را برای سفالینه های بدون لعاب و واژه سرامیک را برای چینی های لعابدار به کار می برند.
کتابهای زیادی با موضوع سفال و سرامیک به زبانهای مختلف به چاپ رسیده است که هرکدام دیدگاه ویژهای را مورد توجه قرار دادهاند. گروهی به نکات باستانشناختی آن نظر داشتهاند و برخی آموزش سفالگری و گاهی مجموعهی آثار موزهای را شامل میشده است. در این کتاب سعی شده است سفالگری ایران، از دیرباز تا کنون به زبان ساده معرفی شود و خواننده با چگونگی ساخت محصول سرامیکی آشنا شود.
فهرست
• کلیات
• تاریخچه
• مواد و ابزار
• شکل دهی و تزیین
• لعاب