دسته بندی کتاب ها
سبد خرید شما

نیمه پنهان ، سرگذشت صادق هدایت

نیمه پنهان

نویسنده: جهانگیر هدایت
ناشر: ورجاوند
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 192
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1382 - دوره چاپ: 1

 

مروری بر کتاب 

مصور

سرگذشت صادق هدایت

براي روشنگري زندگي پر ابهام صادق هدايت كتب و مقالات بسيار نوشته و منتشر شده‌اند ولي اين كتاب تنها كتابي است كه بدون ملاحظه پرده‌ها را بالا زده و حقايق بسياري از زندگي او را بيان مي‌كند. تمام آن‌چه كه در زمان صادق هدايت برايش اتفاق افتاده از شروع خدمت در بانك ملي ايران تا مسافرت به هند و گواهي يادگيري زبان پهلوي تا مسافرت به ازبكستان و پاسپورت او تا مسافرت بدون بازگشت به پاريس و نامه‌هاي سفارت ايران در پاريس كه حقايق مستندي از ايام حيات اوست.

بعد خيانت دوستان و دزدي كتاب‌هايش، اقدامات قانوني پدر صادق هدايت بر عليه دوستان خائن، ماجراها با ناشرين آثار صادق هدايت، تمام قراردادها و مكاتبات و نقش نگارنده در اين ماجرا، وراثت صادق هدايت و تمام مكاتبات با وزارت فرهنگ و هنر، نامه تكان‌دهنده نشر جاويدان كه به عنوان ناشر آثار صادق هدايت در سال 1357 تيراژ مورد درخواستي براي حاجي آقا 20000، براي بوف كور، و سه قطره خون و علويه خانوم و زنده به گور و وغ‌وغ ساهاب و سگ ولگرد هركدام 10000 جلد است و آن ايام جمعيت ايران به نصف جمعيت حاضر هم نمي‌رسيد! ماجراي قراردادها و تهيه فيلم‌ها و سريال‌هاي تلويزيوني و جلوگيري از فيلم‌سازي‌هاي تلويزيون و فيلم سازان از آثار صادق هدايت و... و... و با نمايش اسناد و مدارك مثبت همه و همه از گوشه‌هاي پنهان بيرون آمده و آشكار بيان شده‌اند.

نوشتار حاضر حاوی شرحی است بر زندگی اداری و مشاغلی که 'صادق هدایت ' پس از بازگشت از فرانسه در ایران عهده دار آن بوده است . 'صادق هدایت پس از مراجعت از فرانسه به ایران حدود 18 سال در موسسات مختلف به کار اشتغال داشت ... در 18 سالی که به کار اشتغال داشت او 6 بار استخدام شد. 7 بار استعفا داد و هرگز نتوانست محل کاری را مطابق سلیقه خود بیابد و یا کاری به او ارجاع شود که با وضع او هماهنگی داشته باشد'. همچنین در متن کتاب , احکام هدایت به همراه متن چند نامه دست نوشته از وی به چاپ رسیده است .

...صادق هدایت در 19 فروردین 1330 درگذشت... قریب به 64 سال پیش... اما در تمامی این سالیانی که گذشت به عنوان مهمترین و تاثیرگذارترین نویسنده معاصر ایران در محافل ادبی حضور داشت.چه چیز صادق هدایت را به چهرهای تقریبا اسطورهای مبدل ساخت؟ روحیه مرگ اندیش و منفی دوست اهل ادب و اندیشه ایران؟ خلاقیت و نبوغ منحصر به فردش؟ کاهلی جماعت نویسنده؟ از سوی دیگر این سوال پیش میآید که این تاثیرگذاری به سود جامعه ادبی تمام شده یا به زیانش؟

هدایت گرایی بیش از حد جامعه داستان نویسی ایران در طول نیم قرن اخیر بسیاری را به این فکر وا داشته که تاثیر گذاریهای صادق هدایت بر ادبیاتداستانی معاصر به ضرر داستاننویسها تمام شده است.هدایت در ۲۸ بهمن ۱۲۸۱ به دنیا آمد. پدرش هدایت قلیخان و نام مادرش زیور الملوک است. جد اعلای صادق رضاقلیخان هدایت از رجال معروف عصر ناصری و صاحب کتابهایی چون مجمع الفصحا و اجمل التواریخ بود. صادق کوچکترین پسر خانواده بود و دو برادر و دو خواهر بزرگتر از خود و یک خواهر کوچکتر از خود داشت.صادق هدایت در جوانی گیاهخوار شد و کتابی در فواید گیاهخواری نیز نوشت.

او تا پایان عمر گیاهخوار باقیماند. بزرگ علوی در این باره می نویسد: "یک بار دیدم که در کافه لاله زار یک نان گوشتی را که به زبان روسی بولکی میگفتند٬ به این قصد که لای آن شیرینی است٬ گاز زد و ناگهان چشمهایش سرخ شد٬ عرق به پیشانیاش نشست و داشت قی میکرد که دستمالی از جیبش بیرون آورد و لقمه نجویده را در آن تف کرد." هدایت معتقد بود اگر انسان بخواهد دست از جنگ بردارد باید اول دست از کشتن و خوردن حیوانات بردارد.

هدایت در سال ۱۳۱۵ به همراه شین پرتو به هند رفت و در آپارتمان او ساکن شد. در هند به فراگیری زبان پهلوی نزد دانشمند پارسی (از پارسیان هند) بهرام گور انکلساریا پرداخت و کارنامه اردشیر بابکان را در هند از پهلوی به فارسی ترجمه کرد.

طی اقامتش در بمبئی اثر معروف خود بوف کور راکه در پاریس نوشته بود پس از اندکی جرح و تعدیل با دست روی کاغذ استنیسل نوشته٬ به صورت پلی کپی در پنجاه نسخه انتشار داد و برای دوستان خود فرستاد؛ از جمله نسخه ای برای مجتبی مینوی که در لندن اقامت داشت و نسخه ای برای جمالزاده که آن زمان در ژنو بود.هدایت پس از سفر به هند به شدت در مضیقه مالی قرار داشته و خرج زندگیاش توسط ش. پرتو تقبل میشده است. گفته میشود همین فقر و شکست از بی اعتنایی جامعه سبب شد هدایت روی به
طنز نویسی بیاورد .

هدایت در سال ۱۳۲۱ مجموعه سگ ولگرد را انتشار داده٬ ترجمه هایی از شهرستان های ایران گزارش گمان شکن و یادگار جاماسپ از پهلوی به فارسی صورت داد. بعد از ۱۳۲۰ تا ۱۳۲۴ و پایان جنگ جهانی دوم انتقادهای اجتماعی صادق هدایت شدت میگیرد. داستان بلند حاجی آقا داستان کوتاه "آب زندگی" و مجموعه ولنگاری که همه مضامین اجتماعی دارند در این دوران به چاپ رسیدند.

علاوه بر این فعالیتها هدایت به نوشتن مقاله های نقد ادبی و ترجمه آثاری از کافکا نیز پرداخت و در نشریه های مختلف به چاپ رساند. در این دوران بسیاری از دوستان هدایت از جمله علوی و عبدالحسین نوشین به حزب توده پیوسته بودند ٬ هر چند خود او هیچ وقت به این حزب گرایش پیدا نکرد.

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

کتاب مورد نظر در حال حاضر موجود نیست . اطلاعات خود را وارد فرم زیر نمایید تا زمانی که کتاب موجود شد به شما اطلاع داده شود

نام
ایمیل
موبایل
توضیحات