- موجودی: موجود
- مدل: 188668 - 115/4
- وزن: 0.80kg
سردار سوادکوهی
نویسنده: مصطفی نوری
ناشر: شیرازه
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 617
اندازه کتاب: رقعی گالینگور روکشدار - سال انتشار: 1397 - دوره چاپ: 1
مروری بر کتاب
تصاویر و اسناد گلاسه
سرگذشت اسماعیلخان امیرمویدباوند
در کتاب حاضر تلاش شده تا عملکرد اسماعيل خان اميرمؤيد سوادکوهي، يکي از رجال سياسي- نظامي محلي ايران در دوره مشروطه که از يک سو پايبند مناسبات ايلي و اجتماعي روزگار خود بود و از سوي ديگر دغدغه استقلال ايران و حفظ تماميت ارضي آن را در سر داشت، مورد ارزيابي قرار گيرد. تلاش نگارنده بر آن بوده که با دنبال کردن داستان زندگي اميرمؤيد سوادکوهي تا آنجا که شواهد و دادههاي تاريخي اجازه ميداده، تصويري از تحولات آن عصر مازندران ارائه دهد.
او در دوران ناصرالدین شاه قاجار بسیاری اوقات در تهران جزو عملهٔ خلوت و شکار بود و ریاست ایل سوادکوه و سوارهای آنجا را بر عهده داشت اما در دورهٔ مظفرالدین شاه قاجار به مازندران مهاجرت کرد و اغلب در مازندران ساکن بود و در آن خطه از نفوذ زیادی برخوردار بود. در جریان مشروطه از مشروطه طرفداری میکرد و پس از استقرار مشروطه به گروه مشروطه خواهان پیوست.
وی در دورهٔ سوم مجلس شورای ملی از سوی مردم ساری به نمایندگی انتخاب شد. امیر مؤید در واقعهٔ قرارداد ۱۹۱۹ به کرمانشاه تبعید شد. رضاخان پس از کودتای ۱۲۹۹ قوای بسیاری را برای سرکوب امیرمؤید به طبرستان اعزام کرد و در فاصله ماههای تیر و شهریور سال ۱۳۰۰ قوای فرستاده به رهبری امیرلشکر امیراحمدی سوادکوهیها را درهم شکسته و امیرمؤید مجبور شد همراه خاندانش و بسیاری از همراهانش در استرآباد و نزد رئیس ایل آتابای ترکمن پناه بگیرد.
دولت آن زمان صلاح دید که با امیرمؤید کنار بیاید زیرا در آن زمان قیامهای بسیاری از گوشه و کنار ایران بر خواسته بود. پس امیرمؤید به تهران رفت و پسرانش عضو دیویزیون قزاق شدند و به صورت مسلّح حفاظت جنگل و صحرا را بهدست گرفتند.