دسته بندی کتاب ها
سبد خرید شما

سراج التواریخ ؛ سه جلدی

سراج التواریخ ؛ سه جلدی
درحال حاضر موجود نمی باشد
سراج التواریخ ؛ سه جلدی
  • موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
  • مدل: 162745 - 74/4
  • وزن: 4.50kg
0 ریال

سراج التواریخ 

نویسنده: ملا فیض‌محمد
به کوشش : محمدابراهیم شریعتی
ناشر: عرفان
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 4000
اندازه کتاب: وزیری گالینگور - سال انتشار: 1391 - دوره چاپ : 1

کمیاب - کیفیت : نو ؛ با جلد لوکس صحافی مجدد شده

 

مروری بر کتاب

جلد اول و دوم ، جلد سوم در دو بخش

علامه فیض محمد کاتب در سال 1279 هجری قمری در روستای «زردسنگ»، از توابع ولایت غزنه متولد شد. علامه علوم مقدماتی را در زادگاه خود آغاز کرد و آن را در قندهار و لاهور و نجف دنبال کرد. وی در سال 1310 قمری به عنوان کاتب به دربار کابل راه یافت و عهده‌دار نگارش تاریخ معاصر افغانستان، با عنوان «سراج‌التواریخ» شد. حاصل این کار، کتابی پنج جلدی است که امروزه تنها منبع معتبر تاریخ معاصر افغانستان به شمار می‌رود. 

کتاب مستطاب سراج التواریخ که با نام سراج التواریخ شناخته‌است، مفصل‌ترین کتاب تاریخی افغانستان است که رویدادهای افغانستان را در قرون ۱۸ و ۱۹ شرح می‌دهد. این کتاب به دستور حبیب‌الله خان و توسط فیض محمد کاتب هزاره نوشته شده‌است. بنابر برخی نقل‌ها کتاب سراج التواریخ در چهار جلد و برخی دیگر ادعا دارند که در پنج جلد نوشته شده‌است.

سراج التواریخ با استناد به عهدنامه‌ها، فرامین و اسناد رسمی دولتی و انبوه مدارک در دارالانشاء دربار و آرشیو دولتی به رشته تحریر درآمده و صحت و اعتبار فراوان این اثر باعث شده‌است که بسیاری از مورخان دیگر از این کتاب به عنوان مرجع در مطالب خود نقل کنند.

جلد اول کتاب سراج التواریخ وقایع دوران پادشاهان سدوزایی را که از سال ۱۱۶۸ ق تا سقوط سلسله سدوزایی که در سال ۱۲۵۸ ق اتفاق افتاد و ۹۸ سال طول کشیده‌است شرح می‌دهد. نوشتن این کتاب در ۱۹۴ صفحه و با قطع بزرگ در سال ۱۳۲۵ ه‍.ق تمام شد.جلد دوم کتاب سراج التواریخ از دوران به قدرت رسیدن پادشاهان محمدزایی که از سال ۱۲۵۹ ق و همزمان با به قدرت رسیدن دوست محمد خان است آغاز می‌شود و تا سال ۱۲۹۷ ق که حکومت محمد یعقوب خان سقوط می‌کند را شرح می‌دهد.

جلد سوم کتاب سراج التواریخ مهمترین جلد کتاب سراج التواریخ است که وقایع و حوادث افغانستان را از سال ۱۲۹۷ ه‍.ق که آغاز به سلطنت رسیدن عبدالرحمن خان است را تا سال ۱۳۱۴ ه‍.ق شرح می‌دهد. در این جلد از کتاب سراج التواریخ اوضاع سخت و خونبار افغانستان و جنایات عبدالرحمن خان علیه مردم افغانستان از جمله نسل‌کشی مردمان هزاره را شرح می‌دهد. جلد سوم کتاب در ۸۶۲ صفحه نوشته شده‌است و چاپ آن در سال ۱۳۱۳ ه‍.ق در کابل آغاز شد و پس از سه سال در سال ۱۳۱۶ ه‍.ق به اتمام رسید.

دلیل طولانی بودن چاپ این جلد از کتاب به این خاطر هست که کتاب فصل به فصل و پس از بررسی و بازنگری دقیق به چاپ می‌رسید و به همین منظور در این جلد از کتاب برخی وقایع از سال‌های ۱۳۳۳ تا ۱۳۳۵ ه‍.ق نیز در آن درج شده‌است. در نسخه خریداری شده از جلد چهارم کتاب سراج التواریخ ۱۳۷ صفحه مطالب جلد سوم در آغاز جلد چهارم آورده شده که پایان این قسمت سال ۱۳۰۳ خورشیدی است و گفته شده که ظاهراً این قسمت، مطالبی از دوران عبدالرحمن خان آورده شده‌است که سانسور نشده و در نسخه چاپی جلد سوم این کتاب آورده نشده‌است.

در آرشیو ملی افغانستان، نسخه دیگر از جلد سوم سراج التواریخ به خط خود کاتب هزاره موجود هست که در ۵۰۲ صفحه و به خط ریز نوشته شده‌است. این نسخه با نسخه‌های دیگر در برخی مطالب تفاوت‌هایی دارد و در پشت آن نوشته شده‌است که ممکن است این نسخه اصلی قبل از سانسور باشد. در این نسخه گزارش‌های مفصلی از حوادث، لشکرکشی‌ها و قتل‌عام‌های دوره حاکمیت عبدالرحمان خان آمده‌است که در نسخه‌های دیگر موجود نیست.

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

کتاب مورد نظر در حال حاضر موجود نیست . اطلاعات خود را وارد فرم زیر نمایید تا زمانی که کتاب موجود شد به شما اطلاع داده شود

نام
ایمیل
موبایل
توضیحات