- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 129741 - 115/5
- وزن: 0.40kg
- UPC: 70
سال های سیاه
نویسنده: مهدی حمیدی شیرازی
ناشر: ابن سینا
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 140
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1325 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : درحد نو _ نو
مروری بر کتاب
شامل دو کتاب : سقوط - انفجار
منظومه «سالهای سیاه» در سال 1325 چاپ شد که بلافاصله بعد از انتشار و در همان اوان کار نایاب شدند. از آنجا که در این دو اثر بهویژه «سالهای سیاه» بهشدت به دستگاه پهلوی بهویژه پهلوی اول تاخته شده و اشعاری تُند و گزنده در سرزنش و شماتت آن دوران و آن اشخاص سروده شده است، احتمال زیاد میرود که در همان روزهای اول انتشارش، از سوی عُمّال پهلوی جمعآوری و نابود شده باشد.
این دو اثر به اثبات میرسانند که حمیدی شیرازی صرفا دغدغه عاطفه غنایی و فردی نداشته است؛ بلکه نسبت به وضعیت دوره و روزگار سیاسی و اجتماعی خود بیتفاوت نبوده است؛ چراکه در این دو منظومه شعرهایی غرّا و آتشین در رد ظالم و دوره ظلم سروده است.
آثار حمیدی شیرازی به طور کل از دو نوع شعر تشکیل شده است ، یکی اشعار تقلیدی و دیگری ابتکاری . اشعار تقلیدی حمیدی به سبک ترکستانی است و از شعرای متقدم پیروی می کند و در این میان به فردوسی و فرخی و منوچهری و مسعود سعد ارادت بیشتری دارد . حمیدی شیرازی حال و طراوتی را که در سخنان فرخی است را با سوز و گداز کلام مسعود می آمیزد و تار و پودشان را از دل خود می گیرد و بیانات خویش را چنان موثر و دلنشین ادا می کند که در موقع خواندن به قول نظامی عروضی : « وقت باشد که از اشعار او موی بر اندام بر پای خیزد و جای آن بود که آب از چشم برود . »
روی هم رفته سخنان حمیدی شیرازی پر طراوت ، روان ، جاندار ، دلنشین و گوش نواز است و همه وقت یک آهنگ و موسیقی مخصوص با خویش دارد ؛ و مثل این است که موسیقی آن نیز در خود شعر تعبیه شده و به همراه آن نواخته می شود . مهدی حمیدی در تجسم مناظر و حالات مختلف بسیار تواناست ، شب های هجر ، روزهای انتظار ، دقایق وصل و لحظات وداع را با رموز عاشقی و جفاکاری به طوری وصف می کند ، که خواننده به جزییات مشاهدات و مقاصد او آشنا می شود و تمام مناظر را پیش چشم می بیند . حمیدی شیرازی یا مهدی حمیدی از میان شعرای کهن بیشتر به سبک ناصر خسرو متمایل است ؛ با این فرق که شعر حمیدی از مشکلات و پیچیدگی های آن شاعر بزرگ دور است .
زبان شعر این شاعر ، بسیار ساده تر و لطیف تر و نیز مضمون شعر او نیز با شعر ناصر خسرو و بسیار متفاوت است . مهدی حمیدی از شعرای سبک موسوم به « سبک عراقی » از جمله نظامی گنجه ای نیز تاثیر بسیار پذیرفته است اما در کل باید او را بیشتر شاعری غنایی و بعد از آن موضوعات شعر حمیدی شیرازی را بیشتر سیاسی ، اجتماعی و وطنی دانست . حمیدی شیرازی هیچ علاقه ای به کار و سبک شعر نیما نداشت و با آن به شدت مخالف بود ، چنان که در زمان حیاتش سرزنش های بسیاری از طرفداران سبک نیمایی شنید ...