- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 166042 - 5/3
- وزن: 1.00kg
زندگی و شعر شاعران بزرگ ایران
نویسنده: گروه نویسندگان
ناشر: تیرگان
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 560
اندازه کتاب: رقعی سلفون - سال انتشار: 1386 - دوره چاپ: 2
مروری بر کتاب
جلد اول
در نگارش این کتاب سعی بر این بود است از منابع مهم ادب فارسی که در مورد زندگی و آثار شاعران نوشته شده و از کتابهای معتبر ادب فارسی است ، استفاده شود و اگر درمورد مسالهای چند نقل قول بیان شده، به تمامی آن نقل قولها با ارجاع دقیق اشاره شود. این کتاب به شیوهای ساده نوشته شده است و مدارک و منابع مطالب نیز هم در پاورقی ،هم در پایان کتاب به صورت کتابنامه بیان شده است. در تالیف این کتاب خانمها زینب یزدانی ، لیلا میری ، ماریا موسوی ، شهلا شریفی و آقای علی رزاقی همکاری داشتهاند.
شاعران و نویسندگان ایران زمین از دیرباز سهم فراوانی در گسترش فرهنگ ناب و اصیل ایرانی داشته اند و دراین گستره با درشتی ها و ناملایمات زیادی روبه رو شده اند. شناخت واقعی زندگی این بزرگان و بررسی آثار جاویدان آنها از سویی بهانه یی ست برای ارج نهادن به مقام بلند این ارجمندان و از دیگر سوی انگیزه ای خواهد شد تا دانش پژوهان و پژوهشگران این کهن بوم و بر به صورت دقیق و مستند با این سرایندگان و ادیبان گرانسنگ آشنا شوند.در تالیف این اثر که از بسیاری از آثار و منابع بهره گیری شده است زندگی، آثار و اندیشه های سرایندگانی هم چون رودکی، فردوسی، فرخی، منوچهری دامغانی، ناصرخسرو، خیام و سنایی مورد کند وکاو قرارگرفته است.
فهرست
▪ فصل نخست: رودکی (تولد و دوران جوانی، بینایی یا نابینایی، دوران پیری، بوی جوی مولیان ، آثار رودکی، مضامین اشعار رودکی، تاثیر شاعران از رودکی، تاثیر رودکی از قرآن و حدیث، گزینه اشعار).
▪ فصل دوم: فردوسی( تولد و دوران کودکی ، دوران نوجوانی و جوانی، فردوسی و سلطان محمود، فردوسی در مازندران ، دوران پیری و مرگ، ارزش شاهنامه ، تقسیم بندی شاهنامه، خصوصیات شاهنامه،شاهنامه و تاثیر آن از قرآن و حدیث، گزینه اشعار).
▪ فصل سوم :فرخی سیستانی( زندگی فرخی سیستانی، راهیابی فرخی به دربار چغانیان و غزنویان، علم و دانش فرخی، امرا و سلاطین عصر فرخی، شاعرن هم عصر فرخی، سفرهای فرخی،ممدوحان فرخی، ویژگیهای اخلاقی فرخی، حوادث ناگوار در زندگی فرخی، تاثیر پذیری فرخی از شاعرن دیگر، فرخی شاعری تاثیر گذار، اساطیر و ا شارات تاریخی در شعر فرخی، تجلی قرآنی و حدیث در اشعار فرخی، برخی از ویژگیهای مهم اشعار فرخی ، مقایسه اشعار فرخی با منوچهری، گزینه اشعار ).
▪ فصل چهارم :منوچهری دامغانی( زندگی منوچهر دامغانی، تخلص شعری، ارتباط منوچهری با دربار غزنوی، علم و دانش منوچهری، شاعران هم عصر منوچهری ، حسادت شاعران نسبت به منوچهری، ممدوحان منوچهری ، ویژگیهای اخلاقی منوچهری، تاثیر پذیری منوچهری از شاعران دیگر، منوچهری شاعری تاثیر گذار، منوچهری ابداع کنندهی قالب مسمط، اساطیر و اشارات تاریخی در شعر منوچهری، تاثیر قرآن و حدیث بر اشعار منوچهری، برخی از ویژگیهای شعری منوچهری:
۱) به کار بردن تشبیهات زیبا و دل نشین،
۲) قدرت تصویر آفرینی
۳) شادابی و طراوت
۴) تاثیر پذیری منوچهری از ادبیات عرب
۵) منوچهری و آگاهی او از علم موسیقی، گزینه اشعار).
▪ فصل پنجم : ناصر خسرو ( زندگی ناصر خسرو، تاثیر پذیری ناصر خسرو از شاعران دیگر، ناصر خسرو شاعری تاثیرگذار، تاثیر قرآن و حدیث ، استفاده از تلمیحات- اشارات و اساطیر، آثار ناصر خسرو:
۱) سفر نامه
۲) دیوان ناصر خسرو (عقل و خرد/علم، حکمت و دانش/ سخن / دین / طاعت / جهان / بیتوجهی به ثروت و مادیات و خوش گذرانیهای دنیوی / عمر / مرگ / آخرت / جان / جسم / انتقاد)
۳) زادالمسافرین
۴) جامع الحکمتین
۵) گشایش و رهایش
۶) خوان اخوان
۷) وجه دین
۸) روشنایی نامه و سعادت نامه).
▪ فصل ششم : خیام ( آغاز زندگی ، سه یار دبسانی واقعّیت یا خیال؟ ، ویژگیهای شخصیتی خیام، خیام از دیدگاه معاصرانش، اندیشههای خیام ، مقام علمی خیام، خیام و تقویم جلالی، آثار خیام ، اثر پذیری و اثر گذاری خیام، خیام فراتر از مرزها، پایان زندگی، خیام و رباعی، ویژگی کلام خیام، باده و شراب در کلام خیام، گزیده رباعیات).
▪ فصل هفتم : سنایی غزنوی(زندگی سنایی، سنایی و تحول روحی او ، شعر سنایی ، مذهب سنایی، سنایی شاعری تاثیر گذار، آثار سنایی، معاصران سنایی، زبان سنایی، ممدوحان سنایی، تلمیحات در اشعار سنایی، سنایی و تاثیرپذیری او از قرآن و حدیث).