دسته بندی کتاب ها
سبد خرید شما

زندگی نامه و خدمات علمی و فرهنگی مرحوم استاد سید محمد مشکوه

زندگی نامه و خدمات علمی و فرهنگی مرحوم استاد سید محمد مشکوه
درحال حاضر موجود نمی باشد

زندگی نامه و خدمات علمی و فرهنگی مرحوم استاد سید محمد مشکوه

به کوشش: امید قنبری
ناشر: انجمن آثار و مفاخر فرهنگی
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 216
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1389 - دوره چاپ: 1


مروری بر کتاب

سید محمد مشکوة (تولد ۱۲۷۹ خورشیدی، بیرجند تا ۱۸ مهر ماه ۱۳۵۹ خورشیدی) استاد دانشگاه تهران، نسخه شناس و کتابشناسی ایرانی بود. آموزش‌های نخستین خود خود را در مکتب خانه‌های بیرجند انجام داد. مدتی نیز به کسب و تجارت مشغول شد. در ضمن کار، به آموختن زبان فرانسه پرداخت. در ۱۲۹۳ خورشیدی به مدرسه «علمیه معصومه بیرجند» رفت و صرف و نحو، منطق، معانی و بیان و مقدمات فقه و اصول را آموخت. در ۱۲۹۶ خورشیدی راهی مشهد شد و در حوزه علمیه مشهد نزد ادیب نیشابوری درس خواند.

در ۱۳۱۱ هـ. ش به دعوت وزارت معارف وقت، به آموزش فلسفه در مدرسه سپهسالار پرداخت و در آنجا شرح منظومه حکمت حاج ملا هادی سبزواری، شرح اشارات و تنبیهات ابن سینا و بخش الهیات شفا ابن‌سینا را آموزش می‌داد. در ۱۳۱۵ هـ. ش از دانشگاه تهران در رشته زبان و ادبیات فارسی درجه دکتری گرفت.

انجمن آثار و مفاخر فرهنگی به پاس سال‌ها خدمات علمی و فرهنگی وی، طی مراسم بزرگداشتی که در ۱۸ مرداد ماه ۱۳۸۹ هـ. ش برای وی برگزار کرد وی را به عنوان یکی از مفاخر ایران‌زمین معرفی کرد.

مرحوم مشکوة پس از تکمیل تحصیلات خود در بیرجند، به حوزه علمیه مشهد رفت و مدتی نزد مرحوم ادیب نیشابوری و آقازاده خراسانی درس خواند. مشکوة در سال 1299 شمسی که زمان والی‏ گری قوام‏ السلطنه در خراسان است، از مشهد به تهران آمد و در مدرسه محمودیه مستقر شد و تحصیل معقول و منقول را در حوزه تهران ادامه داد و البته در همان اوان هم‏چنان به بیرجند آمد و شد داشت؛ چنان‏که در 1300 در زمان نخست‏ وزیری قوام‏ السلطنه که امین‏ الشریعه و آقازاده خراسانی در مقام آشتی دادن بین کلنل محمّدتقی پسیان و دولت مرکزی (قوام السلطنه) که دستور دستگیری کلنل را به شوکه‏ الملک علم داده بود، به بیرجند رفته بودند، در بیرجند اقامت داشت و پس از آن، دوباره 1299 به تهران آمد. چندی نیز به بین‏ النهرین رفت و دوباره به تهران آمد و این‏ بار، وارد مدرسه سپهسالار جدید (مدرسه شهید مطهری کنونی) شد. در 1311 به دعوت وزارت معارف وقت، مدرس آن مدرسه معتبر معروف شد و تا زمان تأسیس رسمی دانشکده معقول و منقول، هم‏زمان با مرحوم جلال همایی به تدریس شرح منظومه حکمت حاج ملا هادی سبزواری، شرح اشارات و تنبیهات ابن سینا، و بخش الهیات شفای ابن سینا در آن مدرسه مشغول بود.

پس از تعطیل مدرسه معقول و منقول، هم‏زمان با مرحوم جلال همایی عضو هیأت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی و اقتصادی دانشگاه تهران شد و به تدریس فقه و اصول پرداخت و سرانجام، همگام و هم‏زمان با هم‏ رتبه‏ های خود امثال مرحوم سیّد محمّدکاظم عصار، بدیع‏الزمان فروزانفر، میرزا محمود شهابی خراسانی، جلال همایی، آقا محمّد سنگلجی و دیگران به استادی دانشگاه رسید. او در دانشکده الهیات به تدریس معقول و در دانشکده حقوق به تدریس فقه اسلامی پرداخت. در دانشکده حقوق، تقریراتی در حقوق خانواده و بیع از وی به چاپ رسیده است که جنبه درسی داشت.

در سال تحصیلی 1313 ـ 1314، براساس نظامنامه جدید وزارت معارف و اوقاف و صنایع مستظرفه، تدریس در دانشکده‏ های دانشگاه تهران، موقوف و مشروط به ارائه مدرک دکتری یا تصدیق اجتهاد شد. عده‏ای از استادان که شأن ایشان اجل از این معانی بود، رساله‏ ها و پایان‏نامه‏ هایی نوشتند که تصدیق معادل دکتری به ایشان داده شد. استاد مشکوة هم از جهت اداری آن مدارک را اخذ کرد.

مشکوة، هم‏زمان با تدریس در دانشگاه تهران در مدرسه عالی سپهسالار نیز به تدریس فلسفه اشتغال داشت. بسیاری از استادان به نام، نزد او تحصیل کرده‏اند که شاید بقیه‏ الماضین ایشان استاد دکتر مهدی محقق باشد که اجازه روایتی هم از آن مرحوم دارد که ضمن شرح حال ایشان چاپ شده است.

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

کتاب مورد نظر در حال حاضر موجود نیست . اطلاعات خود را وارد فرم زیر نمایید تا زمانی که کتاب موجود شد به شما اطلاع داده شود

نام
ایمیل
موبایل
توضیحات