- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 166734 - 110/6
- وزن: 0.31kg
زمانه ، زندگی و کارنامه بیهقی
نویسنده: مریلین والدمن
مترجم: منصوره اتحادیه (نظام مافی)
ناشر: تاریخ ایران
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 310
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1375 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : درحد نو _ نو ؛ برخی سطور حدود 40 صفحه کتاب با مداد علامت گذاری شده
مروری بر کتاب
مریلین رابینسون والدمن در این کتاب از منظری جدید به کتاب تاریخ بیهقی نگریسته و آن را با فرضیه «کنش گفتاری» سنجیده است. وی از منظر فلسفی و زبان شناختی به این متن تاریخی پرداخته و در پی کشف این معنا بر آمده که آیا روایت بیهقی از حوادث و وقایع، تحلیل ذهنی و شخصی اوست یا مؤید یک حقیقت تاریخی.
وی در هفت فصل درباره شیوه روایات اسلامی تاریخ نویسان، زمانه و زندگی بیهقی، تحلیل مضمون های تاریخی، جایگاه بیهقی در تاریخ فرهنگی، سبک روایی و کلام رفتاری در تاریخ بیهقی به تحقیق پرداخته است. اهمیت کار والدمن در این بود که نقد ادبی را به تاریخ و حوزه متون تاریخی کشاند.
پس از انتشار این کتاب، نقدهای بسیاری از طرف تاریخ نگاران بر آن زده شد و روش والدمن در تحلیل سرشت روایی و ساختاری بیهقی به دلیل آشنا نبودن او با سنت روایت تاریخ نویسان ایرانی اسلامی و زبان فارسی ناکارآمد دانسته شد.
مریلین رابینسون والدمن در زمان حیات خود استاد تاریخ دانشگاه شیکاگو بود. او در این کتاب از منظری جدید به کتاب تاریخ بیهقی نگریسته و آن را با فرضیه «کنش گفتاری» سنجیده است. وی از منظر فلسفی و زبان شناختی به این متن تاریخی پرداخته و در پی کشف این معنا بر آمده که آیا روایت بیهقی از حوادث و وقایع، تحلیل ذهنی و شخصی اوست یا مؤید یک حقیقت تاریخی.
اهمیت کار والدمن در این بود که نقد ادبی را به تاریخ و حوزه متون تاریخی کشاند. پس از انتشار این کتاب، نقدهای بسیاری از طرف تاریخ نگاران بر آن زده شد و روش والدمن در تحلیل سرشت روایی و ساختاری بیهقی به دلیل آشنا نبودن او با سنت روایت تاریخ نویسان ایرانی اسلامی و زبان فارسی ناکارآمد دانسته شد، اما به باور مترجم کتاب که خود تاریخ نگار و پژوهشگری برجسته در حوزه تاریخ نگاری ایران است میتوان راه نیمه پیموده والدمن را به پایان رساند.
به باور دکتر منصوره اتحادیه کتاب والدمن با همه تازگیها و دستاوردهایش از یکسو و کمیها و کاستیهایش از سوی دیگر، میتواند سرآغازی باشد بر آشنایی بیشتر ما با افقهای تازه برگشوده و شیوههای نوآزموده در نقد متون تاریخی. چشم انداز تازهای که والدمن در برابر ما میگستراند میتواند ما را با گوشههای تاریک مانده و از یاد رفته فرهنگ و تاریخمان آشناتر کند و چراغی به دستمان بدهد که راههای ناهموار و هنوز ناپیموده تاریخ و فرهنگمان را آسانتر بپیماییم.
فهرست
در باب شیوه نقد روایات اسلامی تاریخ نویسان
زمانه و زندگی ابوالفضل بیهقی
روش دبیری مورخ
تحلیل مضمونهای تاریخی بیهقی
تاریخ و زبان: سبک تاریخی بیهقی
مقام بیهقی در تاریخ فرهنگی
تاریخ بیهقی از نظر کلام رفتاری