- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 40986 - 117/3
- وزن: 0.50kg
- UPC: 21
زرتشتیان ؛ باورها و آداب دینی آن ها
نویسنده: مری بویس
مترجم: عسگر بهرامی
ناشر: ققنوس
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 288
اندازه کتاب: وزیری سلفون - سال انتشار: 1382 - دوره چاپ: 4
مروری بر کتاب
کیش زردشتی در تاریخ ادیان جایگاه ویژهای دارد و سرچشمههای آن را چه بسا تا روزگار هند و اروپاییان بتوان پی گرفت. این ویژگی، کیش زردشتی را با عقاید هند باستان پیوند میدهد و آن را یکی از قدیمترین ادیان جهان میسازد. وانگهی آموزههای زردشت که جنبههای روحانی و اخلاقی والایی دارند مطالعه این دین را بسی مسرتبخش میسازد. کتاب حاضر نیاز دانشجویان رشته ادیان بهطور اعم و دانشجویان ادیان ایران بهطور اخص را به طور کامل پاسخ میگوید، چه اثری قابل فهم، مستدل و خواندن در باره تحول باورهای و آداب زردشتی در طول سدههای متمادی است... کمتر اتفاِ میافتد که کتابی این چنین سرشار از اطلاعات، بدیع و در عین حال لذتبخش باشد.
نویسندهی کتاب، اگرچه بسیاری از سالیان عمر خود را بر روی متون ایران باستان و به ویژه متون مانوی گذرانده، ولی مطالعات و پژوهشهای بینظیری هم بر روی آداب و عقاید زردشتیان انجام داده است. بویس از رهگذر مطالعهی متون دینی زردشتی این اعتقاد را یافت که به تصریح این متون، زردشت موبد بوده و بر اجرای درست اعمال دینی تأکید داشته است. بر این اساس بویس همین اعمال دینی را عامل دوام کیش زردشتی میداند و بدین ترتیب در جبههی مقابل دانشمندانی قرار میگیرد که همواره کوشیدهاند با پررنگ کردن ابعاد اخلاقی و فلسفی آموزههای زردشت، این ویژگیها را عوامل پایداری این دین معرفی کنند. بویس بر پایهی همین اعتقاد و باور به این نکته که آداب و باورهای دینی زردشتیان ایران، به ویژه ساکنان شهرستانها و روستاهای دوردست، اصیلتر از آداب و باورهای پارسیان هند است، با داشتن شرایط جسمانی نامساعد، رنج سفری دشوار به ایران را به جان خرید و راهی ایران شد تا از نزدیک در مورد فرهنگ زردشتی مطالعه و پژوهش کند.
...کیش زردشتی، به سبب دیرینگی، فراز و نشیبهایی که از سر گذرانده و به سبب کاهش متون مقدسش، از رهگذر آن فراز و نشیبها، دشوارترین دین زنده برای مطالعه است. این دین که بیش از سه هزار سال پیش، در فرهنگی متعلق به عصر مفرغ، و در استیپهای آسیا سربرآورده، دین حکومتی سه شاهنشاهی قدرتمند ایرانی بود که یکی پس از دیگری پدیدار آمدند، و زین سبب سدههای متمادی دارای قدرت و ثروت دنیوی بود. از این رو آموزههای اصیل متعالی آن کیش بر سراسر خاورمیانه، یعنی ناحیهای که در آن یهودیت گسترش یافت و مسیحیت و اسلام پا به عرصهی وجود گذاشتند، اثر نهاد. به سوی خاور نیز حکومت ایران تا هند شمالی توسعه یافت و در آنجا کیش زردشتی در تکامل شاخهی مهایانهی کیش بودایی مؤثر افتاد. از اینرو، برای پژوهندهی پیگیر رشتهی ادیان جهان، قدری آگاهی دربارهی آموزههای زردشتی و تاریخ این کیش لازم است و گسترش اخیر مطالعات دینی در دانشگاهها، تقاضا برای کتابهای مقدماتی در این زمینه را پدید آورده است. کتاب حاضر، کوشی برای پاسخ دادن به این نیاز است.
نویسنده بر آن است تا بحث دربارهی کیش زردشت را پی گیرد، آن هم نه صرفا به عنوان عاملی مؤثر و قدرتمند، بلکه همچنین به منزلهی دینی اصیل که در طول هزارهها و طی آزارهای سخت، وفاداری پیروانش را به همراه داشته است. از این رو این کتاب، برخلاف آنچه معمول است، تاریخ پیوستهای از این جامعه، طی سالیان متمادی ضدیت با آن، تا نیک انجامیش در عصر حاضر را پی میگیرد.»
در باب اوقات و آداب نماز زردشتیان در این اثر، میخوانیم: «از نظر ایرانیان پیش از زردشت، سه گاه روز، یعنی بامداد و نیمروز و شامگاه، برای نماز اهمیت داشتند. ... پنج نماز روزانه، برای هر زردشتی تکلیف و جزو عبادات ضروری به پیشگاه خداوند و سلاحی برای مقابله با بدی بود. آداب نماز، آنگونه که از اعمال دینی امروز آنان میدانیم، بدین قرار است: فرد مؤمن نخست با شستن غبار از رخسار، دستها و پاها، خود را مهیا میسازد؛ آنگاه کمربند مقدس را میگشاید و با گرفتن آن در دستان و در مقابل خویش، چشم بر نماد پارسایی، یعنی آتش، رو به درگاه آفریدگار خود میایستد. سپس به اهورامزدا نماز میبرد و انگرهمینو را لعن میکند ... و همچنان که نماز میگزارد، بار دیگر کمربند را میبندد. همهی این مراسم فقط چند دقیقه طول میکشد، ولی تکرار منظم آن، عمل دینی بسیار ارزشمندی است که هم انضباط استوار و هم اقرار منظم به اصول بنیادین دین را دربر دارد.»