- موجودی: موجود
- مدل: 203613 - 106/5
- وزن: 0.30kg
زبان آذربایجان و وحدت ملی ایران
نویسنده: ناصح ناطق
ناشر: بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 115
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1358 - دوره چاپ : 1
کمیاب - کیفیت : درحد نو _ نو
مروری بر کتاب
روزگاری بود که زبان فارسی یکی از شایعترین زبانها در پهنه گسترده ای از آسیا و حتی در بخش کوچکی از اروپا مثلاً (یوگوسلاوی) بوده است. اگر در دوره ساسانی زبان های سغدی و خوارزمی و آذری و پهلوی و سگزی در قسمت های مختلف ایران رواج داشت در دوران اسلام این زبان ها بتدریج متروک شد و زبان فارسی امروزی برای کتابت و محاوره جای زبان های باستانی را گرفت...
نویسنده در این کتاب به زبان کهن آذربایجان، آذری، که پیش از ترکیْ زبان آذربایجانیان بود، پرداخته و دنبالهی پژوهشهای زندهیادان احمد کسروی در آذری یا زبان باستان آذربایگان؛ یحیی ذکاء در گویش کرینگان (تاتی) و گویش گلینقیه (هرزندی)؛ عبدالعلی کارنگ در تاتی و هرزنی دو گویش از زبان باستان آذربایجان و نیز خلخالی یک لهجه از آذری؛ منوچهر مرتضوی در زبان دیرین آذربایجان و بسیاری دیگر را پی گرفته است.
زنده یاد ناصح ناطق فرزند میرزا جواد ناطق تبریزی (از مشروطهخواهان و نخستین وکیلان دادگستری تبریز) و از ایرانخواهان آذربایجانی بود. ناطق پس از فراگیری آموزشهای نخستین در تبریز به فرانسه رفت و در آنجا مهندسی راه و ساختمان خواند و پس از بازگشت به میهن، بیش از هشت سال مدیر کل ساختمان راه آهن بود و در ساخت راه آهن و نیز در جاهای دگر همچون سازمان برنامه و بودجه کوششهای فراوانی کرد.
وی همچنین در زمینهی فرهنگ و ادبیات به ویژه همارزسازیهای ایرانی برای دانشواژههای بیگانه کوشا بود.وی همچنی مردی نیکوکار بود که همهساله کتابهای بسیاری را برای کتابخانهی ملی تبریز و دیگر جاها به هزینهی خود خریداری میکرد و همچنین در ساخت بیمارستانی در تبریز یاری چشمگیری کرد. افزون بر اینها، وی از بنیادگذاران شرکت مؤلفان و مترجمان است.