- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 188036 - 119/3
- وزن: 2.00kg
روضات الجنان و جنات الجنان
نویسنده: حافظ حسین کربلائی تبریزی
مصحح: جعفر سلطان القرائی
ناشر: بنگاه ترجمه و نشر کتاب
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 1466
اندازه کتاب: وزیری گالینگور - سال انتشار: 1349 _ 1344 - دوره چاپ : 1
کمیاب - کیفیت : صفحات درحد نو _ نو ؛ فرمان دارد ؛ عطف کتاب اول ترمیم شده
مروری بر کتاب
کتاب از معتبرترین منابع و مآخذ علمی و تاریخی و از مهم ترین متون ادبی مربوط به تاریخ و فرهنگ شهر تبریز است.مولف آن، «حافظ حسین کربلائی تبریزی» از علمای صوفیه قرن دهم هجری قمری و از مریدان «صفی الدین شاه مجتبی بن امیر بدرالدین احمد لاله» است.
موضوع «روضات الجنان و جنات الجنان» که شامل یک مقدمه و هشت «روضه» و یک خاتمه است و با حواشی مصحح و تکمله و فهرست های اشخاص و اماکن و شهرها به چاپ رسیده، احوال و اندیشه های علما و مشایخ متصوفه، سنن و آداب مذهبی و اخلاقی، توصیف بخشی از عمارات و ابنیه شهر تبریز، شرحی از تاریخ حاکمان و سلاطین این منطقه، و شرح زندگی تعدادی از بزرگان و مشایخ و شعراء و هنرمندان است.
نویسنده در مقدمه کتاب در تبیین شیوه زیارت قبور مؤمنین و مؤمنات و استحباب آن مینویسد: «بدان وفقک الله لما یحب و یرضاه که مستحب است زیارت کردن قبور اولیاء و اتقیاء و صلحاء و پدران و مادران و عامه مؤمنان و در شرع (شریف) زیارت قبور از سنن اسلام است، و حضرت رسول(ص) فرموده که زیارت کنید گذشتگان را، چه گذشتگان را مؤانست باشد به زیارت کنندگان.
یکی با حضرت رسالتپناه(ص) شکایت کرد از سختی دل، حضرت اشارت فرمود به سه عمل که دل را نرم میکند: (اول) دست بر سر یتیم (مالیدن و) فرود آوردن، دوم عیادت بیمار کردن، سوم به زیارت گذشتگان رفتن. در حدیث است که هر که پدر و مادر را زیارت کند هر هفته و به روایتی گاهگاه، آمرزیده گردد و ثواب حج مقبول یابد و بعد از وفات او فرشتگان او را زیارت کنند». وی سپس به فضیلت زیارت در روزهای مختلف هفته تصریح میکند: «پس تمام هفته زیارت ابوین مستحب باشد و همچنین در لیالی متبرکه خصوصاً شب رغایب و شب برات و ایام شریفه مانند عشر ذیالحجه و عیدین همین حکم را دارد».
در ادامه مقدمه برخی احکام زیارت قبور از دیدگاه نویسنده ذکر شده است؛ از جمله کراهت بوسیدن قبور: «بوسیدن قبور مکروهست الا قبر پدر و مادر و انبیا و کمل اولیا و بعضی (از علما) در اینها نیز خلاف کردهاند». سپس اخباری از سنت رسولالله(ص) بهعنوان مستندات این احکام ذکر شده است که زیارت قبر آمنه(س) توسط آنحضرت از جمله این مستندات است: «در کتب مسانید و سیر وارد است که سید المرسلین(ص) در آن سال که به غزوه بنی لحیان فرموده بود به منزل عسفان رسید در آنجا قبر مادر خود آمنه را دریافت و زیارت کرد و گریست چنانچه مجموع اصحاب و ملازمان رکاب سعادت انتساب را به گریه درآورد». از فحاوی بسیاری از اخبار و آثار و حکایت صلحا و ابرار محقق میگردد که اموات از احوال احیاء خبر مییابند و به زیارت یاران و دوستان انس حاصل میکنند...