- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 185380 - 107/4
- وزن: 0.50kg
روش تحقیق کیفی در علوم اجتماعی
نویسنده: مقصود فراستخواه
ناشر: آگاه
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 225
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1395 - دوره چاپ: 1
کیفیت : نو ؛ نوشته تقدیمی دارد
مروری بر کتاب
با تاکید بر «نظریه ی برپایه» (گراندد تئوری، GTM)
روش کیفی یا تفسیری یا توصیفی یا ژرفنگر، با وجود قدمت تاریخیاش پس از سالها خاموشی، در دو دهه اخیر در علوم اجتماعی و علوم رفتاری از اقبال خوبی برخوردار شده است. این روش، با فرضیة ساختارمند آغاز نشده، یعنی فرضیه آزمایی از اصول آن نیست. همچنین آزمایش تستی را دنبال نمیکند و قصد اجرای نظریهای را نداشته، بلکه بعد از جمعآوری اطلاعات، در تحلیلها از نظریهها استفاده میکند.
اعداد در آن نقش ویژهای ندارند و در مقابل تفسیر و تحلیل عمیق دادهها نقش مهمی را ایفا میکنند. در صورت خوب انجام یافتن یک تحقیق به روش کیفی، آن تحقیق میتواند به تبیین نظریهای جدید منتهی شود. رشتههای مختلفی چون: روانشناسی، روانکاوی، روانشناسی اجتماعی، جامعهشناسی و انسانشناسی (یا مردمشناسی)، عرصة استفاده از روش کیفی هستند. مردمنگاری، مشاهده، پژوهش در عمل، زندگینامه، مصاحبه و بررسی اسناد نیز از ابزارهای رایج جمعآوری اطلاعات در روش کیفی میباشند.
این کتاب حاصل سلسله درسهایم درباره ی روش تحقیق «گراندد تئوری» است. طی چند سال در کلاس های متعدد درس روش تحقیق در رشته های مختلف دکتری و یا دوره های آزاد انجمن های علمی با دانشجویان علاقه مند بحث و تدقیق شده است. امیدوارم مباحث کتاب برای دانشگاهیان و همه ی محققان علاقه مند به این حوزه، خصوصا در تحقیقات و مطالعات اجتماعی و به ویژه دانشجویان تحصیلات تکمیلی مفید واقع بشود.
جای یک کتاب تالیفی در این زمینه خالی بود؛ کتابی کتابی که به همه ی رویکردهای متنوع در این سنت روش شناختی بپردازد و در عین حال برخی از مطالعات ایرانی انجام شده با این روش را به عنوان مثال های قابل فهم برای پژوهشگران و دانشجویان ایرانی در بر گیرد. اکنون نگارش این اثر ارزشمند توسط پژوهشگری دانشمند که خود در طی سال های اخیر مطالعات متعددی را در این سنت روش شناختی عرضه کرده است فرصتی برای پاسخ پویی به این نیاز موجود است.
دکتر مقصود فراستخواه در این اثر به خوبی نظریه مبنایی و رویکردهای پنج گانه ی آن را توصیف می کند و اقتضائات فکری و روش شناختی کاربرد هوشمندانه ی این رویکردها را برای پژوهش گران و دانشجویان ایرانی مطرح می سازد.