- موجودی: موجود
- مدل: 203651 - 60/3
- وزن: 0.40kg
روانشناسی در شوروی
نویسنده: ک. پلاتونف
مترجم: رضا همراه
ناشر: عطائی
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 272
اندازه کتاب: وزیری سلفون - سال انتشار: 1355 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : نو ، لبه جلد سائیدگی مختصری دارد
مروری بر کتاب
مصور
یکی از موضوعات مهمی که در جهانبینی هر مکتب به آن توجه میشود شناخت انسان از دیدگاه آن مکتب است. هر مکتب با شناختی که از انسان و استعدادهای خاص او بهدست میدهد، به پرسشهای گوناگون در این زمینه پاسخ میدهد.
انسان از جنبههای گوناگون موضوع علوم مختلف قرار میگیرد. روانشناسی، جامعهشناسی، تاریخ، اخلاق، دانش پزشکی و زیستشناسی علومی هستند که هر یک در مورد وجود انسان از دیدگاهی ویژه بحث میکنند، اما مقولهای که در این میان اهمیتی ویژه دارد، شناخت پیچیدگیهای روحی و اسرار درونی اوست. در نوشتار پیشرو این موضوع از دو دیدگاه قرآن و خدامحوری از یک طرف و نظام انسان مرکزی از طرف دیگر بررسی شده است.
پلاتونف، روانشناس شهیر روسی، در این کتاب مطلب جالبی نگاشته است:
«از دوستان خود بخواهید سه اسم را که با کلمه ”اس“ (S) شروع میشود، مثل اسمیت، استون و اسلون را بگویند،… اگر شما این سه اسم را بهعنوان مثال بگویید، اکثر اشخاص من نیز در پاسخ، همین کلمات را تکرار خواهند کرد.»
«بیشتر ما به چشم دیدهایم که شاگردان، معمولاً، رفتار، گفتار، حرکات معلمینی را که مورد علاقه شدیدشان میباشد، تقلید مینمایند.»
«این مثال ثابت میکند که حس تقلید از زمانهای خیلی پیش در سرشت بشر وجود داشته، در حیوانات این موضوع یکی از مظاهر غریزی و طبیعی است و برای بقای حیات حیوان لازم و ضروری میباشد. در هر بشر ممکن است تقلید ارادی و مثبت باشد. چه بسا که یک ایدهال در نتیجۀ چنین تقلیدی پیدا کند.»
منطقیون، از قدیمالایام، «ذهن» انسان را به «آینه» تشبیه کردهاند؛ و گفتهاند: «ذهن، قوهای است دراکه، که منقش گردد در مدی صور اشیا، چنانکه در آینه… .» ولی با پیشروی علوم انسانی، و اثبات اصولی از قبیل «اصل محاکات»، روشن گشت که نه فقط «ذهن» به معنی درک و دریافت و حفظ معلومات، که «روح» و «عاطفۀ» انسان نیز به مثابه آینههایی هستند که به هنگام رویارویی با امور گوناگون، آنها را در خود منعکس میکنند و به نمایش میگذارند، و گاه نیز، همانند ذهن، به حفظ و پرورش آن اقدام میکنند و از آنها «ایدهآل» و «الگو» و «قهرمان» میسازند....