- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 180542 - 83/1
- وزن: 3.50kg
ره آورد حکمت
نویسنده: میرزا علی اصغرخان حکمت شیرازی
به کوشش: سیدمحمد دبیر سیاقی
ناشر: انجمن آثار و مفاخر ایران
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 1460
اندازه کتاب: وزیری گالینگور - سال انتشار: 1379 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : نو
مروری بر کتاب
مصور
یادداشتهای روزانه ، شرح مسافرتها و سفرنامه های میرزا علی اصغرخان حکمت شیرازی
میرزا علی اصغرخان حکمت شیرازی یکی از رجال بزرگ ایران در عصر و زمانه ماست. او که متولد ۱۲۷۲ در شیراز و متوفی به سال ۱۳۵۹ در تهران می باشد، نویسنده، شاعر، مترجم، پژوهشگر، سیاستمدار و اندیشمند بزرگ ایرانی است که در حوزههای مختلف نام و یادش در گستره زمین و زمان جاودانه است.
حکمت که خود از خاندان بزرگ فارس و شیراز بوده، بنابر برخی شواهد و نشانه ها، زاده روستایی به نام «پراشکفت» در ۳۵ کیلومتری شیراز و شش کیلومتری شمال خان زنیان از توابع بخش مرکزی شیراز در استان فارس است. حکمت با هوش و حافظه عالی توانسته مراحل ترقی و کمال را یک به یک طی کند به گونه ای که پس از تحصیلات مقدماتی در شیراز به تهران میرود و طی مدارج عالی میکوشد تا آنجا که به چندین دوره مقام وزارت در عهد پهلوی اول و دوم میرسد اما این مرد بزرگ هرگز در اندیشه جاه طلبی نبوده و در دوران وزارت خود نیز با کتاب و پژوهش بیگانه نبود او در سفرهای بسیاری که به اروپا و هندوستان داشته خاطرات و یادداشت های روزانه خود را می نگاشته و از میان آن همه آثار و تألیفات و تحقیقات و پژوهش های ارزنده در حوزه های گوناگون یادداشت هایش که بسیار منظم و دامنه دار بوده بسیار خواندنی است.
این یادداشتهای روزانه مربوط به دوران نوجوانی و روزگار دانش آموزی ایشان در مدارس جدید و مکاتب قدیم شیرازست ، همراه با فعالیتهای مطالعاتی ادبی - اجتماعی ، از تحریر مقالات و تشکیل انجمن ها و حضوردر محافل دینی و نشست و برخاست با بزرگان علم و ادب و هنر وعالمان دین و مدیران دستگاههای اجرائی زمان و همدمی با همالان ومطالعه کتابهای سودمند و آموزنده تاریخی و ادبی و اجتماعی و داستانی بسیار و اهتمام به فراهم آوردن کتابها و مجلات روزنامه های داخلی و...
بخش نخست از یادداشتهای روزانه میرزا علی اصغرخان حکمت شیرازی ( 1271 1357ش) مربوط به زمانی است که نویسنده پس از تهیه مقدمات سفر در شیراز، به تهران آمده و در کالج پسرانه آمریکایی (دبیرستان البرز فعلی) به تحصیل دوره دوم متوسطه مشغول میشود .
یادداشتهای این کتاب از سال 1332تا 1336ه.ق ( 1292تا 1294ه.ش) را در بر میگیرد .علی اصغر حکمت آموختهها، اندوختهها و مشاهدات و اقدامات خود را به صورت روزانه ثبت میکرده به طوری که با یادداشتهای پیش از این سفر و پس از آن، نزدیک به هفتاد سال را در بر میگیرد که مشتمل است بر اطلاعات فرهنگی، اجتماعی، علمی، ادبی و حتی سیاسی آن عصر، نیز توصیف وقایع، مناظر، آثار تاریخی، احوال بزرگان و نقل محاورات و مذاکرات .
گفتنی است علی اصغر خان حکمت، علاوه بر تدریس، وارد خدمات اداری و فعالیتهای سیاسی گردید . تحصیل را در اروپا نیز ادامه داد .پنج سال وزیر فرهنگ بود .علاوه بر آن تدریس و ریاست دانشگاه تهران، دو نوبت وزارت کشور، دو مرتبه وزارت امور خارجه، یک بار وزارت دادگستری، دو بار وزیر پیشه و هنر، دو بار وزیر بهداری، و سه دفعه وزیر مشاور و یک بار مقام سفارت را بر عهده داشته است .اهمیت و برجستگی دوره زندگی و اقدامات حکمت، دوره پنج ساله وزارت فرهنگ اوست که یک دوره تحول فرهنگی به حساب میآید ;زیرا در این دوران، تاسیس دانشگاه تهران، تاسیس دانشسراهای مقدماتی، جشن هزاره فردوسی، تاسیس فرهنگستان، به وجود آمدن پیشاهنگی، تغییر برنامههای درسی، تحول در زبان و ادبیات فارسی، توجه به آثار باستان، تشکیل موزه ایران باستان، توجه به ورزش در مدارس، پدید آمد .در پایان کتاب نمایه اسامی افراد و مکانها آمده است .
...صبح زود علی الرسم برای درک استفاضه از خدمت عالم کامل و فاضل عامل مجتهدالزمان آقا شیخ محمود ، لازالت ایام افاداته ممدود ، عازم منزل ایشان شدم .لکن پس از ملاقات معلوم شد که نظر به پیش آمدن عشره عاشورا موقوف به یوم چهاردهم محرم داشته اند .پس به منزل برادر محترم حاجی میرزا محمد باقر آمدم ...