- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 104489 - 109/1
- وزن: 1.00kg
- UPC: 190
دیوان کلیم کاشانی
نویسنده: ابوطالب کلیم کاشانی
نصحیح : پرتو بیضائی
ناشر: خیام
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 420
اندازه کتاب: وزیری گالینگور - سال انتشار: 1336 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : درحد نو
مروری بر کتاب
ابوطالب کلیم همدانی یا ابوطالب کلیم کاشانی از شاعران قرن یازدهم هجری و یکی از بزرگترین شعرای مشهور زمان خود بود.کلیم همدانی در حدود سال ۹۹۰ هجری در همدان زاده شد. اما چون مدتی در کاشان اقامت داشت، کاشانی هم خوانده شدهاست. هر چند خود میگفته است:
من ز دیار سخنم چون کلیم نه همدانی و نه کاشانیام
تذکرهنویسان و محققان اخیر چون واله داغستانی و سرخوش و ادوارد براون و هرمان اته و صاحب مرآت الخیال عموماً یا او را همدانی خواندهاند یا از مولد و موطن او نامی نبردهاند. از محققان معاصر نیز میرزا عبدالعظیم قریب او را همدانی میداند. وی علاوه بر کاشان، زمانی را در شیراز به سر آورد و در همانجا با مقدّمات علوم آشنایی پیدا کرد. در عهد جهانگیر به هند رفت و بعدها نزد شاهجهان، عنوان ملکالشعرایی یافت و وی و روحالامین را ستایش میکرد.
ویشاه نواز خان شیرازی، میرجملهٔ شیرازی و ظفرخان احسن را نیز مدح میکردهاست. اما از سوی شاهجهان مأمور شد که فتوحات شاهجهانی را به نظم آورد که در آن وقایع زمان این شاه را در قالب مثنوی به تصویر کشیدهاست. کلیم از هجو گریزان بود، هر چند میگفت:
گر هجو نیست در سخن من ز عجز نیست حیف آیدم که زهر در آب بقا کنم
شهرت کلیم بیشتر به خاطر غزلیات اوست. ابداع معانی و خیالهای رنگین به غزل کلیم لطف ویژهای بخشیدهاست. ضربالمثلها و الفاظ محاوره که زبان غزل این دوره را به افق خیال عامّه نزدیک کرده، در سخن او برجستگی زیادی یافتهاست. به کار بردن واژههای هندی، آنجا که از ذکر حرفهها و گلها و گیاهان ناگزیر بوده، شعر و غزل کلیم را در میان اقران متمایز ساختهاست. وی در اشعار خود تمثیل بسیار داشتهاست، تکرار قافیه و شمار ابیات در اشعار او کم است، به قدری که قالبهای شعری را کاملاً رعایت نمودهاست. در اشعار او انتقاد اجتماعی در برابر نابرابریها و زهد خشک دیده میشود:
در دور ما ز خسّت ابنای روزگار دشوارتر ز مرگ، گریبان دریدن است