- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 83603 - 91/5
- وزن: 0.40kg
- UPC: 45
دیوان شمس مغربی
نویسنده: شمس مغربی
ناشر: اسلامیه
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 160
اندازه کتاب: رقعی سلفون - سال انتشار: 1348 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : عالی
مروری بر کتاب
عارف مشهور متوفی بسال 809 ه . ق
مقابله شده با هشت نسخه خطی بسیار نفیس
ملا محمد شیرین مغربی تبریزی معروف به شیرین یا ملامحمد شیرین و مشهور به شمس مغربی (۷۴۹-۸۰۹ هجری) صوفی و شاعر ایرانی نیمه دوم قرن هشتم هجری است.علت ناموری و تخلص وی به مغربی را عدهای سفر او به مغرب و خرقهپوشیدن از دست یکی از منسوبین ابن عربی میدانند.به اعتقاد ابن کربلایی، شمسالدین اقطابی و پسرش عبدالرحیم خلوتی مشرقی، هر دو مرید مغربی تبریزی بودهاند. به علاوه زبان فارسی، اشعاری به زبان فهلوی - آذری از وی بدست رسیده است.
وی از بزرگترین عرفای شاعر ایرانی می توان به شمس مغربی اشاره کرد، اشعار عارفانه ی او گیرا و پر معناست ، ابو عبدالله شمس الدین محمد بن عز الدین عادل یوسف بزازینى تبریزى مشهور به مغربى ملقب به شیرین از عارفان قرن هشتم هجرى است که از او به قدوة العارفین و زبدة الواصلین یاد شده است، از بیان حال و زندگىاش سخن کوتاه کردهاند و جز به طریق ایجاز و ابهام آن هم بطور پراکنده و جسته و گریخته در تذکرهها و کتب ادب از وى سخن به میان نیامده است.
با بررسى آثارش چنین برمىآید به روش محیى الدین ره پیموده و توبه و تلقین خرقهاش از طریق سعد الدین حموى به شیخ نجم الدین کبرى و از راه صدر الدین قونیوى به شیخ محیى الدین عربى، و از طریق اوحد الدین کرمانى و سیسى به شیخ شهاب سهروردى مىرسد و احتمال دارد خرقه اصلى وى با توجه به شهرت روش سهروردى در آذربایجان سهروردیه باشد و از دیگران تنها خرقه ارادت گرفته باشد. با تاثیر پذیرفتن از ابن عربی، وحدت وجود را به تمامی وارد اشعارش ساخت.
منم مست از لب ساقى نه از مى !
کز آن لب مىکشم جام پیاپى !
من از گفتار مطرب در سماعم
نه از آواز چنگ و ناله نى
بجان من زنده چون باشم
چو جانم ندارد زندگى یک لحظه بىمى
مرا هست آنچنان نارى که یکدم
نه با وى مىتوان بودى نه بىوى