- موجودی: موجود
- مدل: 188721 - 115/7
- وزن: 0.40kg
دیوان رضی الدین آرتیمانی
نویسنده: رضی الدین آرتیمانی
به کوشش: محمدعلی بامداد
ناشر: خیام
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 164
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: دهه پنجاه
کمیاب - کیفیت : نو ؛ لبه جلد سائیدگی دارد
مروری بر کتاب
مشتمل بر ساقی نامه و سوگند نامه : غزلیات ، قصائد ، رباعیات ، مقطعات ، مفردات
میرزا محمد رضی معروف به میررضی آرتیمانی از شاعران و عارفان مشهور زمان صفویه است که در نیمه دوم قرن دهم هجری قمری در روستای آرتیمان از توابع تویسرکان به دنیا آمد.در ایام جوانی به همدان عزیمت و در آنجا مشغول تحصیل شد و در سلک شاگردان میرمرشد بروجردی درآمد.
این کتاب که در واقع اولین گام برای شناسانیدن رضیالدین آرتیمانی است و طبعا احتمال خطا و اشتباه در آن وجود دارد، از روی شش نسخه خطی تصحیح شده است. رضی به مناسبت مقام عالی عرفانی و جنبه خاصی که داشته، همواره مورد توجه و احترام کامل بوده؛ چنانکه اغلب تذکرهنویسان کم و بیش در بزرگداشت وی کوشیده و معرف بزرگی مقامش بودهاند.
رضی از جمله شاعرانی است که راه خود را پیموده و در بند وزن و قافیه متصنع نبوده و در حقیقت شعر را به دلیل نشان دادن واقعیات و جلوهگر ساختن احساسات میسروده، نه به ضرورت احتیاج و تشریفات.
بیایید تا جمله مستان شویم ز مجموع هستی پریشان شویم
چو مستان به هم مهربانی کنیم دمی بیریا زندگانی کنیم
بگرییم یکدم چو باران به هم که اینک فتادیم، یاران ز هم
جهان منزل راحتاندیش نیست ازل تا ابد یک نفس بیش نیست
میررضی به علت شایستگی وافری که داشت زود مورد توجه شاه عباس صفوی قرار گرفت و در جمع منشیان و میرزایان شاه در آمد و به همین دلیل بود که داماد خاندان بزرگ صفوی شد. او در سال ۱۰۳۷ هجری قمری دیده از جهان فرو بست. او را در محل خانقاهش در تویسرکان به خاک سپردند. از او حدود ۱۲۰۰بیت شعر به جا مانده که معروفترین آنها ساقی نامه٦#34; اوست.
آثار او در این مجموعه:
ساقینامه
سوگندنامه
گوهر عشق
غزلیات
قصاید
رباعیات
ترجیع بند
مقطعات و غزلیات ناتمام
مفردات