- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 201642 - 3/5
- وزن: 1.20kg
دیوان اشعار ترکی سید عمادالدین نسیمی
نویسنده: عمادالدین نسیمی
تصحیح ، تحشیه و مقدمه: ح. م. صدیق
ناشر: اختر
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 712
اندازه کتاب: وزیری سلفون - سال انتشار: 1387 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : نو
مروری بر کتاب
سیدعمادالدین نسیمی، شاعر و متفکّر حروفی در قرن هفتم هجری بود. وی به ترکی و فارسی و عربی شعر سرودهاست. ولی دیوان عربی او در طول زمان مفقود شده است. سازمان بینالملی یونسکو به خاطر کوششهای وی در اشعار انسانی و صلح جهانی در سال ۱۹۷۳ این سال را سال نسیمی اعلام کرد.
وی یکی از شاعران و عارفان برخاسته از مکتب حروفیه است.مکتب حروفیه که بر اساس تعالیم شیخ فضلالله نعیمی استرآبادی شکل گرفت . آنها در شرح وقایع عالم و اسرار هستی از ۳۲ حرف الفبای فارسی با مهارت اعجابانگیز بهره میبردهاند.آنها تلاش میکردند علت دستورهای الهی در دین اسلام را به شکلی جذاب و جالب به وسیلهٔ اعداد و حروف توضیح دهند.مانند این که نماز یومیه چرا میبایست ۱۷ رکعت باشد، حکمت مسح کشیدن بر پا هنگام وضو چیست،تعداد حروف بسم الله الرحمن الرحیم بیانگر چیست، نماز شکسته چرا ۱۱ رکعت است و مانند اینها.
سید عماد الدین نسیمی با اشعار خود نقش بسزایی در گسترش اندیشههای فضلالله نعیمی داشت.باورها و بیانات او مخالفتهای فراوانی را میان قشریون مذهبی زمان خود به وجود آورد که نهایتاً منجربه صدور فتوایی در به دار آویختن و کندن پوست او شد.اشعار نسیمی آمیخته مضامین عشق، شهامت، ایثار و صراحت سروده شدهاست. شاید بتوان گفت او یکی از شاعرانی است که به نقد آشکار اندیشههای زمانهٔ خودبرخاست و همه را از صوفی، عارف،عابد، زاهد، مفتی، فیلسوف بیبهره نگذاشت.
دیوان نسیمی حاوی قالبهای متنوع شعری از قبیل غزل، قصیده، رباعی اکثرا به زبان ترکی است. به علت تأثیری که طریقت حروفی به دیگر عقاید عرفانی داشته، بسیاری از شعرهای بکتاشی و علوی به نسیمی نسبت داده شده است. در سال ۱۴۱۷ میلادی و در شهر شام بر سر پایبندی به عقایدش زنده زنده پوست بدنش کنده شده و سپس بدن مبارک این شاعر و فیلسوف آذربایجان تکه تکه شده تا درس عبرتی برای شاگردان و همفکرانش شود....
مجموعه ای که پیرامون سیدعمادالدین نسیمی و اشعار او گردآوری شده است. برای شناختن افکار و ارا وی نیاز به کسب آگاهی پیرامون مکتب حروفیه است، زیرا نسیمی یکی از مبلغین این مکتب بوده، بنابراین این مکتب، نحوه پایه گذاری آن در خاورمیانه و مبارزاتی که در راستای آن در خاورمیانه صورت گرفته است در کتاب پیش رو شرح داده می شود، هم چنین زندگینامه سید عمادالدین نسیمی و در نهایت اشعارش در اختیار مخاطب قرار می گیرد.
ائی اوزی گول ، لب لری مرجانیمیز
ائی گوزو نرگیس ، شحی – مستانیمیز
اوزونه قارشی سجود ائلر ملک
سجدیه اینکار ائدر شیطانیمیز
نونو - عینین حق کتابی دیر ، ولی
صورتین نقشیدورور قورانیمیز
صورتی – حق دیر جمالین ، ائی نیگار
ئوش نبی نین سوزلری بورحانیمیز
خیزر اگر ظلمتده ایستر آبینی
لب لرین دیر چئشمئیی – حیوانیمیز
شول سفاسیز صوفیی گور کیم نئجه
دد لام دیر فز لی – ایللاه
فضلینه قم وورار بیمه ریفت حیوانیمیز
فاوو و زاوربان ادلیم جانیمیز
حوکمونه تسلیم اولور جانو کونول
ای ووجودوم تختینه سلطانیمیز
ائی نسیمی ، گووهرین خرج ائیلمه
اولمایینجا موشتری جانانیمیز