- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 184621 - 109/1
- وزن: 0.30kg
دین خرم
نویسنده: محسن فرزانه
ناشر: بنیاد نیشابور
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 95
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1366 - دوره چاپ : 1
کمیاب - کیفیت : نو
مروری بر کتاب
بیش از هزاران سال بود که خوانندگان شاهنامه در گزارش بیتی از شاهنامه درمانده بودند و ترکیب «دین خرم» نامفهوم مینمود و برابر همین زمان بود که نویسنده مرزباننامه اندیشه مانوی را در پرده استعارات و کنایات به نگارش درآورد، و کسی را از آن آگاهی نبود یا 900 سالی است که از نشر نوروزنامه میگذرد و کسی را از دارنده آن شناختی نبود و 600 سال است که رباعیهای علی خیام بخارایی و ابوصالح خلف بخارایی در کتابی به نام طربخانه به عمر خیام نسبت داده شده و سرخط نامچه که اثری از دوران صفوی است در کنج کتابخانه از دیدگان پوشیده بود. نویسنده در این کتاب به این سؤالات ادبی و تاریخی پاسخ داده است.
خرم در زبان پارسی هر چیزی است که خوشی و شادی و لذت را برای انسان فراهم آورد. اینکه بهار و باغ و بوستان را خرم گوئیم به این دلیل است که مایهی شادی و نشاطاند. واژه دین از دینه اوستایی می باشد که به معنی وجدان انسان معروف است .
خرمدین، و بصورت امروزی دینِ خرم به معنای دینی است که در کنار انسان ساز بودنش مایهی شادی و خوشی مردمان شود.تعریف دین به این مفهوم در جایجای گاتای زرتشت آمده است، مؤلف کتاب البدء والتاریخ درباره پیروان زرتشت میگویند:
هرچه انسان خرمی بیشتری بطلبد اندوه اهریمن بیشتر میشود و اهریمن بیشتر درصدد جنگیدن با انسان برمیآید ؛ و در تعریف عقاید خرمدینان مینویسد که آنها هرچه باعث شادی و لذت باشد و طبیعت انسان به آن علاقه داشته باشد و زیانی به کسی نرساند را مباح میدانند .
نهضت حق طلبانه خرم دینان را می توان نهضتی بزرگ در تاریخ ایران دانست . زیرا روحیه ملی و ضد بیگانه را در ایران زمین گسترش داد .