- موجودی: موجود
- مدل: 191119 - 14/2
- وزن: 0.60kg
دولت حمدانیان
نویسنده: فیصل سامر
مترجم: علیرضا ذکاوتیقراگزلو
ناشر: پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 470
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1380 - دوره چاپ: 1
کیفیت : در حد نو _ نو
مروری بر کتاب
از ميان دولتهاى اسلامى، دولت حمدانيان، يكى از دولتهاى بااهميت در دنياى اسلام است. همزمانى اين دولت بزرگ اسلامى با دولت آل بويه، قدرت سياسى- نظامى آن در بخشهاى وسيعى از سرزمينهاى اسلامى، رويارويى آن با صليبيان طى سالهاى متمادى، به علاوه بسيارى از مسائل ديگرى كه ضمن اين كتاب مورد بررسى قرار خواهد گرفت، اهميت اين دولت را بيش از پيش آشكار خواهد كرد.
به علاوه، علائق شيعى اين دولت و برخورد آن با تفكر ناصبىگرى در جهان اسلام، از نقاط قوت آن است، بهطورىكه طى سالهاى برقرارى حاكميت دولت حمدانى، تشيع در بسيارى از شهرهاى شامات، بهويژه حلب گسترش فراوان يافت و عالمان شيعه فراوانى از اين ديار برخاستند. كتاب الدولة الحمدانية في الموصل و الحلب، بهرغم آنكه نزدیک به چهل سال از تأليف آن مىگذرد، اما به دليل اتكاى نویسنده به اسناد و مدارک گسترده، همچنان به عنوان يك اثر مطلوب و سودمند درباره اين دوره تاريخى مطرح است.
دولت حمدانی نمونه ای از دولت های کوچک قرون وسطای اسلامی است. حمدانیان در سرزمینی نسبتا وسیع، که اکنون بین عراق، ترکیه و سوریه تقسیم شده است، از سال 293 تا 392 ه.ق حکومت می کردند و از جمله دولت هایی بودند که در دوران ضعق قدرت مرکزی و تباهی هیبت عباسیان، ظاهر شدند و نقش مهمی میان خلافت عباسی، فرمانروایان مصر و روم، قدرت جویان ترک و ایرانی و جنبش های خوارج و قرمطی ایفا نمودند. البته آنها ضمن حفظ و گسترش آثار تمدنی، به خصوص در عصر سیف الدوله، همچون سد محکمی در برابر یورش بیزانسیان که بیت المقدس را هدف گرفته بودند، ایستادگی نمودند و از کلیت اسلامی حکومت پاسداری کردند.
در کتاب حاضر که با بینش علمی و تدقیق در منابع خطی و چاپی اصیل و نیز با نظر به تحقیقات مستشرقان نوشته شده، زمینه های طبیعی، اقتصادی و اجتماعی منطقه بررسی می شود و آنگاه مبارزه نیروهای سیاسی و برآمدن، فعالیت ها و انحطاط و سقوط آل حمدان بیان می گردد. در این میان، از دلیری و غرور، شهوت، انتقام، خدمت و خیانت، دسیسه و امانت، علم و هنر، باج و تاراج و مصیبت ها و گرفتاری های کوچک و بزرگ انسانی سخن می رود و برای خواننده ای که با شوق و لذت، کتاب را به پایان می بردف بینشی وسیع و تازه در مورد این دولت حاصل می شود.