- موجودی: موجود
- مدل: 188983 - 52/3
- وزن: 0.30kg
دولت حاکم
نویسنده: آنتونی سمسون
مترجم: مرتضی اسعدی
ناشر: امیر کبیر
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 316
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1358 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : درحد نو _ نو
مروری بر کتاب
تاریخچه ی پنهان شرکت چند ملیتی آی تی تی ؛ راز کودتای شیلی
آلنده که در سال ۱۹۷۰ به ریاست جمهوری شیلی انتخاب شده بود بسیاری از شرکتهای آمریکایی فعال در شیلی را ملی کرده بود. کمپانی آمریکایی « آی تی تی » در ساقط کردن آلنده نقش موثر داشته است. آلنده که افکار مارکسیستی داشت پس از روی کارآمدن ، تلاش کرد که سوسیالیسم را در شیلی در چارچوب دمکراسی و با تعاونی کردن موسسات پیاده کند که توام با خشونت نباشد ـ همین روشی که کمونیستها پس از فروپاشی شوروی در پیش گرفته اند.
آلنده بارها گفته بود که برای دولت آمریکا ـ به سبب نفوذ کمپانی های بزرگ ـ تامین منافع مادی در درجه اول اهمیت قرار دارد. آلنده در دفتر خاطراتش نوشته است که «تاریخ» نثار دولت هایی که بدون دلیل برای رسیدن به هدف هایشان از زور استفاده می کنند شرم خواهد کرد.
در پی کودتای ۱۱ سپتامبر ۱۹۷۳ شیلی، ظرف یک ماه ، هفت حزب هوادار آلنده غیرقانونی اعلام شدند و بیش از دو هزار تن از جمله چند روشنفکر بنام شیلیایی سر به نیست گردیدند و .... « تاریخ » نشان داد که مردم شیلی در نخستین فرصتی که به دست آوردند قدرت را به پیروان آلنده سپردند و دختر او اینک رئیس پارلمان است ...
کودتای ۱۹۷۳ شیلی که در روز ۱۱ سپتامبر اتفاق افتاد واقعهای زیر و زبر کننده در تاریخ کشور شیلی و جنگ سرد به حساب میآید. مشاجره تاریخنویسان بر سر جنبههای مختلف این کودتا هنوز هم ادامه دارد. در انتخابات ریاست جمهوری ۱۹۷۰ شیلی، سالوادور آلنده با تفاوت بسیار کمی بیشترین مقدار آرا را بدست آورد و با ۳۶.۶ درصد آرا از خرخه الساندرو رودریگز (رئیس جمهور سابق شیلی با گرایشهای محافظه کار) با ۳۵.۸ درصد آرا، و رادومیرو تومیک (با گرایشهای دموکرات مسیحی) با ۲۷.۹ درصد آرا جلو افتاد. به دلیل اینکه آلنده اکثریت مطلقی بهدست نیاورد، برای انتخاب شدناش نیاز به یک رأی اضافی از طرف مجلس ملی شیلی داشت. برطبق قانون اساسی شیلی، این رأی باعث منصوب شدن آلنده به پست رئیسجمهوری شیلی شد.
بخشهای مختلفی از جامعه شیلی، و همچنین ایالات متحده آمریکا، به رئیس جمهور شدن آلنده اعتراض داشتند. آمریکا بههمین دلیل فشار اقتصادی و دیپلماتیک زیادی روی دولت شیلی آورد. در ۱۱ سپتامبر، ۱۹۷۳ ارتش با همراهی سازمان سیا شیلی سالوادور آلنده را برکنار کرد. آلنده در این کودتا، به همراه نزدیک به سه هزار نفر از یارانش کشته شد و آگوستو پینوشه قدرت را در دست گرفت.