- موجودی: موجود
- مدل: 189257 - 62/2
- وزن: 0.60kg
دنباله جستجو در تصوف ایران
نویسنده: عبدالحسین زرین کوب
ناشر: امیر کبیر
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 412
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1376 - دوره چاپ: 4
کیفیت : نو ؛ لبه جلد کتاب لکه مختصری دارد
مروری بر کتاب
کتاب جستجو در تصوف ، نوشته ای است تحقیقی در باب تصوف و صوفیه در ایران . در این کتاب علل و پیدایش و تکامل تصوف در ایران مورد بررسی قرار گرفته و همچنین از تصوف چند تن از شاعران و شعرهای صوفیه آنها از جمله امام غزالی و برادرش ، سنایی ، عطار ، باباطاهر و مولانا جلال الدین ، سخن به میان آمده است.
دنباله جستجو در واقع خط سیری را که جستجو در تصوف ایران در پیش داشت از سر می گیرد و به نقد صوفی و نهضتهای صوفیه و تصوف و فلسفه و ... می پردازد . در این کتاب هدف جستجو ، رد و قبول نیست بلکه مقصود بررسی ویژگیهایی است که پدیده تصوف را از سایر پدیده های فکری و شناختی مشابه متمایز می دارد.
پژوهش در بخشهای بازمانده از جستجو در تاریخ تصوف ایران محتوای این کتاب را تشکیل میدهد. افرادی که اینجا بررسی شدهاند کمتر از نامهای جلد نخست (مثل بایزید و ابوسعید و حلاج و مولوی) شناخته شدهاند؛ کسانی مثل شیخ نجمالدین کبری، شاه نعمتالله ولی و علاءالدولهٔ سمنانی. همچنین فرقههایی از قبیل کبرویه، ذهبیه، نعمتاللهیه و نقشبندیه. غالب اینان متأخرتر از صوفیان و فرقههای کتاب جستجو هستند.
گذشته از معرفی افراد و فرقهها و آرائشان، چند فصلی از کتاب به پژوهش در موضوعات مربوط به تصوف پرداخته است: یک فصل ناظر به نقدهای واردشده بر صوفیان است؛ نقدهایی از علماء و متشرعه، متجددان و حتی خود صوفیان. فصل دیگر ناظر به نهضتهای تصوف است؛ نهضتهایی مثل سربداران، حروفیه و صفویه که نشان میدهد برخلاف ادعاها، صوفیان خیلی هم از اتفاقات جامعه فاصله نداشته و همواره غرق خلوت و عزلت نبودهاند.
فصلی هم به رابطهٔ متقابل تصوف و فلسفه پرداخته است؛ به ویژه آراء نوافلاطونیان که هم در فلسفهٔ اسلامی مؤثر افتاده است و هم در تصوف ایران. چون آراء ابن عربی در تصوف ایران تأثیر داشته و موافق و مخالف زیادی برانگیخته یک فصل هم به معرفی وی و اشاره به آراء و افکار او و شارحانش اختصاص یافته است.