- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 186447 - 94/7
- وزن: 0.50kg
دروازه های ایران قفل است
نویسنده: ابوالحسن احتشامی
ناشر: اطلاعات
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 326
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1328 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : درحد نو ؛ عطف کتاب سائیدگی دارد
مروری بر کتاب
مصور همراه با یک نقشه خارج از متن
جنگهای ایران و روسیه مجموعهای از درگیریها بین سالهای ۱۶۵۱ و ۱۸۲۸ میلادی بود که در بین ایران و امپراتوری روسیه شکل گرفت. روسیه و ایران این جنگها را بر سر حاکمیت مورد مناقشه بر سرزمینهای قفقاز انجام دادند. سرزمینهای اصلی مورد مناقشه آران، گرجستان، ارمنستان و همچنین بیشتر داغستان - که عموماً ماوراء قفقاز نامیده میشود - و پیش از جنگهای روسیه و ایران بخشی از ایران صفوی محسوب میشدند.
در طول پنج جنگ روس و ایران، اداره این سرزمینها بین دو امپراتوری دست به دست میشد. بین جنگهای دوم و سوم روسیه و ایران، دورهای بود که در آن تعدادی پیمانها میان امپراتوری روسیه و ایران و همچنین بین دو طرف و امپراتوری عثمانی منعقد شد. علاقه عثمانیها به این سرزمینها، جنگها را پیچیدهتر میکرد و هر دو طرف در طول جنگها در نقاط مختلف با امپراتوری عثمانی متحد میشدند. پس از پیمان ترکمنچای، که به جنگ پنجم روسیه و ایران پایان داد، ایران بخش زیادی از خاک ماوراء قفقاز خود را به امپراتوری روسیه واگذار کرد....
...در هفدهم آبان ماه ١٣٠٦، مأموران شوروی با کشاورزی دهقانان ایران در قریه سیدلر مخالفت کردند و زمینهای کشاورزی سیدلر را به اتباع شوروی واگذار کردند. وزارت امور خارجه ایران نسبت به این اقدام مأموران شوروی اعتراض کرد؛ اما کمیسر ملی امور خارجه شوروی اعلام داشت هیچ نوع تجاوزی از طرف مأموران شوروی به خاک ایران نشده و اراضی مورد اعتراض خاک مسلم شوروی است.
در ششم فروردین ۱۳۰۸ نیز نظامیان شوروی به منطقه واقع در بین آتتوتان و آقبلاغ در جنوب قریه سیدلر یورش برده و بخشی از خاک ایران به طول ۱۵۰ متر و عرض ۳۵۰ متر را اشغال کردند. در سال ۱۳۱۱ خورشیدی نیز نظامیان شوروی بهطور ناگهانی به پاسگاه مرزی ایران در قافلی بلاغ یورش برده و پاسگاه ایرانی را خراب و با خاک یکسان کرده و مأموران ایرانی پاسگاه را کشتند. در منطقه یدیلر در نزدیکی شهر آستارا و رودخانه آستارا نیز نظامیان شوروی پیشروی کرده و قطعه زمینی به طول تقریباً یک کیلومتر از خاک ایران را اشغال کردند. تمام این مناطق اشغالی تا پایان پادشاهی رضاشاه در تصرف نظامیان شوروی باقی ماند و دولت شوروی در این مناطق به انواع تصرفات مالکانه دست زده و تمام اعتراضهای دولت ایران را رد کرد.
رویه انعطافآمیز دولت ایران در برابر شوروی به انعقاد قرارداد اول اسفندماه۱۳۰۶ بین دولتهای ایران و شوروی در مورد استفاده از رودخانهها و آبهای سرحدی واقع در امتداد خط سرحد از هریرود تا دریای خزر انجامید؛ قراردادی که آثار زیانبار آشکاری علیه منافع ملی ایران داشت و نهتنها اصل تنصیف را زیر پا گذاشت، بلکه حتی حقوقی در مورد رودخانههای صددرصد داخلی ایران به شوروی اعطا کرد.