- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 182678 - 24/3
- وزن: 0.20kg
درباره مبارزات کردستان
نویسنده: حمید مومنی
ناشر: شباهنگ
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 86
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1358 - دوره چاپ: 2
کمیاب - کیفیت : نو ؛ گوشه جلد رویی کتاب رد تاخوردگی مختصری دارد
مروری بر کتاب
شورش ۱۳۵۹–۱۳۵۷ کُردها در ایران در اواخر اسفند سال ۱۳۵۷ به وقوع پیوست. این شورش به تلاش برخی احزاب و گروههای کُرد خصوصاً حزب دموکرات کردستان در ایران، غالباً در بخشهای سُنّی مذهب و سکولار ، علیه نظام جمهوری اسلامی اشاره دارد که یکی از شورشهای کُردها در ایران مدرن بودهاست.
در ابتدا، با شروع درگیریها در مریوان و سنندج، جنبشهای کُرد اعلام کردند که در تلاش برای همراهی با حاکمیت جدید ایران، به دنبال تأکید بر «هویت اسلامی» خود و به دنبال زمینههای مشترک با نظام جمهوری اسلامی ایران هستند. حزب دموکرات کردستان ایران حتی بهطور خلاصه خود را به عنوان سازمان «غیر جدایی طلب» معرفی کرد و از کسانی که خواهان استقلال بودند انتقاد میکرد؛ اما با این حال خواستار استقلال سیاسی بود. در مقابل نظر نظام جمهوری اسلامی ایران این بود که هدف این احزاب، جدایی طلبی است.
با این حال روابط میان کُردها و حکومت جمهوری اسلامی به سرعت رو به وخامت گذاشت.در حالی که در ابتدا شبه نظامیان کُرد، در درجه اول از حزب دموکرات کردستان ایران، برخی از دستاوردهای ارضی در منطقه مهاباد را ساخته و نیروهای جمهوری اسلامی را از منطقه بیرون راندند و برخی از نیروهای نظامی جمهوری اسلامی را کشتند، یک حملهٔ در مقیاس بزرگ در بهار سال ۱۳۵۹ توسط سپاه پاسداران، این دوره از جنگ را معکوس کرد.
پس از شروع جنگ ایران و عراق در شهریور ماه سال ۱۳۵۹، تلاش جمهوری اسلامی برای سرکوب شورش کُردها حتی بیشتر نیز شد. شورش کُردها در آن زمان تنها یکی از شورشهای ایران بود (شورشهای عرب، بلوچ، و ترکمن در آن زمان سرکوب شده بودند).
شورش دو ساله کردها در ایران توسط حکومت جمهوری اسلامی سرکوب شد و حدود ۱۰٬۰۰۰ نفر از دو طرف در این شورش کُردها کشته شدند، که ۱٬۲۰۰ نفر از آنها زندانی سیاسی کُرد بودند و در آخرین مرحله از شورش، عمدتاً توسط جمهوری اسلامی در ایران اعدام شدند. اختلاف شورشیان کُرد و جمهوری اسلامی در سال ۱۳۶۸، طی ترور رهبر حزب دموکرات کردستان دوباره خروشان شد.