- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 157387 - 90/3
- وزن: 0.60kg
خیانت به سوسیالیسم
نویسنده: روجر کیران , توماس کنی
مترجم: محمدعلی عمویی
ناشر: اشاره
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 454
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1384 - دوره چاپ: 1
مروری بر کتاب
پس پرده ي فروپاشي اتحاد شوروی
تغییر از جمهوری شورایی به اتحادیه کشورهای مشترکالمنافع که در فرهنگ عامه از آن با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی نام میبرند، تغییرات عظیم سیاسی و تاریخی بود که در آخرین دهه سده بیستم اتفاق افتاد و از پیامدهای مهم آن، پایان جنگ سرد و آغاز یک سلسله جنگهای خونین در اروپای شرقی مخصوصاً بالکان و جمهوری فدرال سوسیالیستی یوگسلاوی، جنگهای داخلی مانند جنگ اول چچن، آسیای مرکزی مانند جنگ داخلی تاجیکستان، قدرت گرفتن بنیادگرایی اسلامی در افغانستان و پیدایش طالبان بود.
به علت موقعیت غالب روسها در اتحاد شوروی، در بیشتر موارد، کمتر تفاوتی میان روسیه و اتحاد شوروی در اواخر دهه ۱۹۸۰ قائل میشدند. اما حقیقت آن است که رژیم تحت سلطه روسها به مفهوم آن نبوده که روسهای جمهوری شوروی فدراتیو سوسیالیستی روسیه ضرورتاً از این نوع آرایش (حکومتی) برخوردار بودهاند. در اتحاد شوروی، روسیه حتی از حداقل ابزار قرار گرفتن به عنوان ایالت بودن که جمهوریها از آن برخوردار بودند، همچون شاخه حزب کمونیست در سطح خود کاگب، شورای اتحادیه تجاری، دانشکده علوم، محروم بودهاست. دلیل این موضوع این است که اگر این سازمانها دارای شاخههایی در سطح روسهای جمهوری شوروی فدراتیو سوسیالیستی روسیه بودند، ممکن بود قدرت ساختارهای سطحی اتحاد را تهدید نمایند.
در اواخر دهه ۱۹۸۰، گورباچف اهمیت جمهوری سوسیالیست فدراتیو روسیه شوروی را کم برآورد نمود که به عنوان پایه دوم قدرت رقیب برای اتحاد شوروی محسوب میشد. نوعی واکنش شدید ملیگرایانه روسی، توسط برخی از روسها با اظهار این مطلب مطرح شد که روسیه مدت زیادی بوده که از طریق دادن یارانه نفت خام ارزان موجب فقیرتر شدن جمهوریها شدهاست.
به عنوان مثال تقاضاهای مربوط به موسسات داخل روسیه افزایش مییافت که این به دلیل برابری بین جمهوری روسیه و اتحاد شوروی منجر به کاهش توسعه میگردید. همزمان با این که ملیگرایی در اواخر دهه ۱۹۸۰ طنین انداز میشد، تنش میان آنهایی که میخواستند اتحادیه تحت سلطه روسیه را یکپارچه نگهدارند و گروهی که خواهان ایجاد کشور قدرتمند روسیه بودند، تشدید شد.
هربرت اپتکر در پیش گفتارش بر کتاب قیام مجارها (1957)به مخاطرات ناشی از کوشش برای ارزیابی امری که از نظر زمان این قدر متاخر و به لحاظ مکان این قد دوره است اذعان کرد،اما افزود که به هر صورت دست به چنان کاری زد زیرا می بایست برای درک آن شورش کوششی به عمل می آورد.در این درآمد ما نیز با علم به همان مخاطره و همان انگیزه دست به کار شده ایم.
فهرست
درآمد
پيش گفتار
خيانت به سوسياليسم
دو جريان در امور سياسي شوروي
اقتصاد ثانوي
وعده ها و نشانه هاي شوم
نقطه عطف 1988 - 1987
بحران و فروپاشي 1991 - 1989
نتيجه گيري ها و اشاره ها
سخن پاياني
نقدي بر توضيح ها و تفسيرهاي فروپاشي شوروي