- موجودی: موجود
- مدل: 201672 - 107/4
- وزن: 0.50kg
درباره حافظ
نویسنده: اکبر خداپرست
ناشر: هنر و فرهنگ
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 260
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1363 - دوره چاپ : 1
کمیاب - کیفیت : درحد نو _ نو
مروری بر کتاب
مجموعه مقالات
مقالات این مجموعه از مجلات سخن ، یادگار ، نگین ، یغما ، وحید و آموزش و پرورش استخراج شده اند.
بيشترين پژوهشهايي كه طي چند سال اخير در زمينه ديوان حافظ انجام گرفته، در خصوص نسخههاي ديوان اوست و بحث و بررسي در مباني هنر او به مراتب كمتر از تحقيق و بررسي نسخ خطي اوست. حافظ و فردوسي در بين شاعران زبان فارسي بيشترين حجم تحقيقات مربوط به نسخه شناسي را به خود اختصاص دادهاند كه چرايي اين موضوع خود میتواند موضوع پژوهشي جداگانه و مفصّل باشد. استاد شفيعي كدكني معتقدند مباحث مربوط به نسخه بدلهاي حافظ هم، خود به صورت غيرمستقيم، «بحث در هنر و شيوه خلاقيّت شعري اوست».
ايشان تأثير عوامل سياسي، تجديد نظر خود حافظ بنا به دلايل جمال شناسي و تبديل به لحاظ موسيقي كلام را از عمده ترين دلايل اختلاف بين نسخههاي مختلف ديوان حافظ دانستهاند.1 همين اختلاف بين نسخهها باعث شده تا محققان و حافظ پژوهان معاصر هميشه به دنبال يافتن نسخهاي برتر و كهنتر از ديوان حافظ باشند تا بر اساس آن اقدام به ارائه تصحيح و چاپي بهتر از ديوان حافظ كنند.
اما یکی از مواردی که تا حدودی مغفول باقی مانده و یا کمتر بدان توجه شده است بررسی اشعار حافظ، از نسخ به جا مانده از زمان حیات اوست. توجه به این موارد صرف نظر از قدمت ضبط و موجودیّت آنها از چند جنبه اهمّیّت دارد؛ اوّلاً میزان مقبولیت حافظ در همان زمان حیاتش مشخّص میگردد. ثانیاً با توجّه به پراکندگی جغرافیایی اشعارش، این موضوع نیز روشن میشود که در زمان حیات حافظ اشعار وی تا کدامین نقاط ناحیه ایران و انیران رسیده است.
فهرست
قدیمی ترین ماخذ کتبی شعر حافظ : محمد محیط طباطبایی
سعدی و حافظ : محمد علی فروغی
یادداشت هایی در باره اشعار حافظ : علی اکبر دهخدا
شرح یکی از ابیات حافظ : محمد قزوینی و عباس اقبال
حافظ و جهان ملک خاتون : سعید نفیسی و ...