- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 175840 - 74/2
- وزن: 0.30kg
درآمدی بر روش پژوهش در تاریخ
نویسنده: علیرضا ملائی توانی
ناشر: نشر نی
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 254
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1386 - دوره چاپ: 1
کیفیت : نو ؛ لبه جلد پشتی کتاب رد تا خوردگی دارد
مروری بر کتاب
سخن گفتن درباره روش تحقیق در تاریخ چندان آسان نیست. ورود به این حوزه به منزله گذر از قلمرو علم و گام نهادن در عرصه فلسفه علم است که به معنای پیوند دو حوزه مهم هستی شناسی و معرفت شناسی است. زیرا روش شناسی تاریخی راههای علمی پژوهش، نقادی، تفسیر و تبیین تاریخ را میکاود در جایگاهی فراتر از علم تاریخ قرار میگیرد و در واقع ناظر بر علم تاریخ است.
از این رو هنگامی که به روش تحقیق میاندیشیم به میدان گستردهای گام نهادهایم که افقهای آن بسیار وسیع و دور از دسترساند. افقهایی که گشودنشان مستلزم آشنایی کافی با حوزههایی چون: شناخت مبانی و مقدمات علم تاریخ، فلسفه نظری تاریخ، فلسفه علم تاریخ، تاریخ نگری و روشهای متنوع و متحول پژوهش در گذشته و امروز، منبع شناسی و دستاوردهای نظری علوم کمکی تاریخ یا مطالعات بین رشتهای و مانند آنها است.
مؤلف در این کتاب کوشیده است، به سهم خود، با طرح مقولهٔ «روش تحقیق در تاریخ» از قلمرو علم تاریخ به وادی فلسفهٔ علم تاریخ گام بردارد و حوزههای هستیشناسی، معرفتشناسی و روششناسی تاریخی را به هم پیوند دهد؛ از مفاهیم و مبانی روش و پژوهش در تاریخ سخن بگوید؛ طرح تحقیق و مؤلفههای آن را به بحث بگذارد و با منبعشناسی تاریخی به عرصهٔ روشهای گردآوری دادههای تاریخی گذر کند؛ راههای پالایش و تصفیهٔ دادههای درست از نادرست را بشناساند؛ عناصر و عوامل مؤثر در تحلیل داده را به گفتوگو بگذارد و از چگونگی نگارش متن تحقیق (تولید فراوردهٔ علمی) و نقد آن سخن براند.
فهرست
مفاهیم و مبانی پژوهش علمی در تاریخ
روش شناسی تحقیقات تاریخی
طرح تحقیق، شناسایی صنایع تحقیق: فیش برداری و تنظیم دادهها
نقد، تصفیه و پالایش دادهها
تحلیل دادهها و دشواریهای بازآفرینی تاریخ
نگارش متن تحقیق و اجرای شکل دهنده پژوهش
ملاحظاتی دیگر درباره پایان نامهها
نقد آثار پژوهشی