- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 161736 - 94/9
- وزن: 6.00kg
دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل
گردآوری و تالیف: مجید صفاتاج
ناشر: آرون
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 6000
اندازه کتاب: وزیری سلفون - سال انتشار: 1391 - دوره چاپ: 2
مروری بر کتاب
دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل، نخستین دانشنامه تفصیلی درباره صهیونیسم و اسرائیل به زبان فارسی است و با هدف شناسایی پدیده صهیونیسم و اسرائیل در شش جلد و حدود 1900 نوشتار تهیه و چاپ شده است. دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل یک مرجع و اثر علمی و تحقیقی و حرکتی زیربنایی و اساسی در راستای جبران خلا منابع معتبر نسبت به شناخت صهیونیسم و اسرائیل است که میتواند نیاز علمی جامعه تحصیلکرده و پژوهشگران به تحقیقات در این حوزه را برآورده سازد.
اهداف و انگیزه های تدوین و تألیف دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل به طور مشخص عبارتند از:
ـ لزوم اهتمام به شناسایی پدیده صهیونیسم، به عنوان یک واجب عینی بنابر اصل «مقَدَمَةُ الواجِبِ کالْواجِبْ»
ـ شناساندن صهیونیسم در ابعاد مختلف فرهنگی، سیاسی، اجتماعی، تاریخی، اقتصادی، هنری، نظامی و…
ـ اشاعه فرهنگ مبارزه با صهیونیسم از طریق تهیه طرحها، برنامه ها، برآوردها و حتی تهیه و تولید فیلمهای سینمایی و مستند تاریخی و مناسب و ایجاد امکان دسترسی عموم مردم به زوایای مختلف این امر مهم.
ـ تهیه یک اثر تحقیقی مرجع و منبع مهم اطلاع رسانی تاریخی که بتواند نیازمندیهای یک تصمیم، تدبیر و با برنامه های صحیح اجرایی را برای مراجع ذیربط در مسئله صهیونیسم و اسرائیل فراهم کند.
ـ ایجاد بستر مناسب برای پیگیری موضوع صهیونیسم و اسرائیل در مراکز علمی و سطوح مختلف مراکز آموزشی کشور، از دبستان تا دانشگاهها، و نیز تغذیه مراکز پژوهشی و پژوهشهای راهبردی و سیاسی ـ نظامی کشور.
ـ ایجاد زمینه کار و فعالیت برای نیروهای مختلف در مقابله با صهیونیسم و بهرهگیری از تمامی امکانات فرهنگی، هنری، سیاسی و نهضتی، به منظور بالا بردن توان همهجانبه جمهوری اسلامی ایران، به عنوان هسته مرکزی و کانون جوشش مبارزه با صهیونیسم و اشغالگران قدس، در امر تأمین و تغذیه فکری و هدایت جامعه مسلمین و حرکتهای ضد صهیونیستی در جهان، و اقدام به هرچه بیشتر مردمی کردن شکل مبارزه و جهاد علیه صهیونیسم بین الملل.
ـ ایجاد امکان سرمایه گذاری بنیادی و زیربنایی درازمدت و پرهیز از برخوردهای کمرنگ و زودگذر در رویارویی با پدیده شوم صهیونیسم و رژیم صهیونیستی.
ـ کشف و مقابله با تحریف تاریخ، نشر اباطیل و نیز توهمات و ادعاهای صهیونیستی و افسانه هایی که تحت پوشش تاریخ، به شیوههای مختلف تبلیغاتی، سیاسی و اقتصادی، بر محافل بین المللی و حتی بر مؤسسات علمی جهانی، در شرق و غرب تحمیل شده است و همچنین فراهم کردن امکان صحیح مقابله با آنها.
در راستای اهداف و انگیزه های فوق الذکر، دایره المعارف شش جلدی حاضر با عنوان «دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل» تدوین و تألیف شد. در این اثر جامع، ــ که دارای بیش از دو هزار مدخل می باشد ــ حتی المقدور تلاش شده تا موضوعات و مدخل های مورد نظر به گونه ای علمی اقتباس، تدوین و تألیف گردد.
صهیونیسم به عنوان یک مکتب، ایدئولوژی، دین یا هر اسم و ایسم دیگری که باشد، بدون تردید یکی از جنجال برانگیزترین اموری است که تاریخ بشر به خود دیده است. هم دوستان، هواداران و پیروانش را به خود مشغول کرده، هم دامن گیر افراد و جماعت های دیگر شده است. عده ای ریشه های آن را در تاریخ های دور و دراز می جویند و پاره ای آن را امری مستحدث و نوپیدا بر می شمارند. برخی آن را ضرورتی تاریخی قلمداد می کنند و بعضی آن را جعل ناموزون و غدۀ سرطانی به شمار می آورند.
خود آن نیز از یک سو چنگال تعلق به خاک، زمین و جغرافیا دوخته است و از سویی ادعا می کند که به سوی هفت آسمان بال گشوده و امت برگزیدۀ خداوند و دربردارندۀ روح ممتاز اوست. از یک سو برای عده ای از سرگردان های تاریخ و جماعت های پراکنده، منادی صلح، صفا و بازگشت به روزهای خوش گذشته است و از سوی دیگر برای دستۀ دیگری از انسان ها، حامل پیام مرگ، نابودی، آوارگی، سرگردانی، خانه به دوشی و ویلانی است.
صهیونیسم، اعتقادات یهودیان سرتاسر جهان را تحت شعاع قرار میدهد و آنها را ترغیب به مهاجرت به فلسطین میکند. به همین علت در ابتدا یهودیان با هر عقیدهای، چه چپ، چه راست، چه مذهبی و چه سکولار به این جنبش پیوستند.
صهیونیسم نام یک جریان فعال سیاسی است که خاستگاه اصلی آن را میتوان در اروپا پیدا کرد. از میان یهودیان میتوان گفت بنیانگذار اصلی این حرکت «تئودور هرتزل» است. وی در اواخر قرن «18 میلادی» توانست نخستین کنگره بینالمللی صهیونیست را در شهر بازل سوئیس برگزار کند و در این میان با صدور اعلامیه بالفور جایگاه نامشروع آن را موجه نشان دهد.
این جنبش برای توجیه مقاصد توسعهطلبانه خود به تاریخ قوم یهود به عنوان یک ابزار نگاه میکند و نه تنها این تاریخ فرهنگی، بلکه تاریخ دینی یهود را نیز برای منطقی جلوهدادن عملکردهای خود مورد بهرهبرداری قرار میدهد. این گروه بر این باورند که نه تنها فلسطین بلکه از «نیل تا فرات» جزء سرزمینهای اجدادی آنهاست و برای مستدل کردن سخنان خود به تورات و تلمود (دو منبع اصلی آیین یهود) استناد میکنند.
صهیونیسم، جریان سیاسی است که منشا آن را مبانی دین یهود قرار دادهاند؛ هرچند در واقع این امر ارتباطی با یهودیت ندارد. به عبارت دیگر، میتوان گفت صهیونیسم با یهودیت تفاوت عمدهای دارد که تنها از آن آیین برای مشروعیت بخشیدن به جریان خود استفاده کردهاند؛ در حالی که با یکدیگر کاملا مغایرت دارد. در این پژوهش به خاستگاه این تفاوت و دوگانگی پرداخته شده و در ضمن آن به نحوه و چگونگی شکلگیری این جریان سیاسی میپردازد، اگر چه ناگزیر از نشان دادن سیر تاریخی و پیشینه تباری آن میباشد، اما در صدد بیان تاریخ آن نیست.