- موجودی: موجود
- مدل: 198345 - 65/5
- وزن: 0.50kg
خانه ام ابری است
نویسنده: تقی پورنامداریان
ناشر: مروارید
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 472
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1391 _ 1389 - دوره چاپ: 4 _ 3
مروری بر کتاب
شعر نیما از سنت تا تجدد
در مقدمه مبحث «مسئله زبان در شعر نیما» بر این نکته تاکید شده است که مسئله زبان در شعر نیما در مجموعه آثار او مسئله مبهمی است که خواننده را غالبا متعجب می کند.این تعجب از دوگانگی زبان در آثار او ناشی میشود. از یک سو در شعرهایی که در قالبهای سنتی و تاحدودی نیمه سنتی سروده است، زبانی نسبتا بیعیب و ایراد هم در حوزه صرف و هم در حوزه نحو دارد. اما در شعرهای آزاد او زبانی غیرفصیح و ناهموار میبینیم.
در ادامه این کتاب به «اسباب و علل هنجارگریزیهای زبانی» پرداخته و «مسئله معنی در شعر کهن و شعر آزاد نیمایی» بررسی شده است.در این مبحث «معنی در شعر کهن»، «از نشانه تا معنی در شعر کلاسیک»، «از نشانه تا معنی در شعر نیما»، «تاویل و زبان سمبلیک»، «زبان سمبلیک و تاویل شعر گل مهتاب» دیگر موضوعات پرداخته شده هستند.
نیما یوشیج کوششهای گاه نارسا و گاه سنت ستیزی را که جبر اجتماعی و فرهنگی نهضت مشروطه برای تحول شعر پدید آورده بود، پس از سالها آزمون و تامل به سازمان رساند. ابداعات او شعر را برای بیان معنیهای تازه رام و کارآمد کرد و چهره فرسوده از تکرار و عادی شده آن را طراوت و تازگی دارد. این کتاب سعی دارد زمینههای فکری و نظری شعر نیمایی را در حوزه صورت و معنی در مقایسه با شعر کلاسیک بررسی کند و محاسن و معایب آن را بازگوید و شیوه قرائت و فهم و تفسیر آن را از طریق تفسیر نمونههایی از کمالیافتهترین شعرهای او به دور از کلی بافیهای متداول بازنماید.
آنچه نویسنده درباره ی مساله ی زبان در شعر نیما یوشیج بر آن تاکید نموده، این است که زبان اشعار وی از یک دوگانگی به خصوصی برخوردار است و این مساله آن را مبهم و عجیب جلوه می دهد. این رویکرد زبانی ناهموار و مبهم، بیشتر در آثار وی در حوزه ی شعر نو به چشم می خورد و کمتر در مورد قالب های سنتی و نیمه سنتی صدق می کند.
وی همچنین تصرفات زبانی نیما را نیز بررسی می کند که یکی از ویژگی های برجسته ی سبکی در زبان شعر آزاد نیمایی بود. مواردی نظیر حذف "ی"، ایجاد فاصله میان موصوف و صفت و حتی پیشی گرفتن صفت بر موصوف، عبارت های فعلی، فعل های مرکب و چند مورد دیگر، از جمله تصرفات زبانی نیماست که در کتاب "خانه ام ابری است" به آن ها اشاره شده است.
دکتر "تقی پورنامداریان" همچنین علت ها و اسباب هنجارگریزی های زبانی در شعر نیما، مساله ی معنا در شعر کهن و شعر آزاد، تاویل و زبان سمبلیک و نمادین و پیوند عینیت و ذهنیت در شعر نیما را بررسی کرده و تفسیر و تاویل از برخی اشعار برگزیده ی وی را در این کتاب گنجانده است.