دسته بندی کتاب ها
سبد خرید شما

خاطرات و سفرنامه ظهیرالدوله

خاطرات و سفرنامه ظهیرالدوله
درحال حاضر موجود نمی باشد

خاطرات و سفرنامه ظهیرالدوله

نویسنده: ظهیرالدوله
به کوشش : سیف الله وحیدنیا
ناشر: آبی
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 328
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1385 - دوره چاپ: 1

 

مروری بر کتاب

مصور

کتاب حاضر حاوی یادداشت‌های علی‌خان قاجار (ظهیرالدوله)، از دوران حکومت در همدان طی سال‌های 1324 و 1325 ه ق است که به ترتیب زمانی و به صورت روزانه (هرچند روز یک‌بار) به رشته‌ی تحریر درآمده است. این یادداشت‌ها به ویژه از آن‌رو که در یکی از حساس‌ترین برهه‌های تاریخ ایران، یعنی هم‌زمان با پیروزی انقلاب مشروطه، تشکیل مجلس شورای ملی، سلطنت محمد‌علی‌شاه و استبداد صغیر نوشته شده حاوی اطلاعات ارزشمندی است.

گفتنی است بخش عمده و مهم یادداشت‌ها را ماجرای شورش سالارالدوله برادر سلطان جدید، محمدعلی شاه در نواحی غربی کشور تشکیل می‌دهد. با توجه به این که ظهیرالدوله با این شورش ارتباط مستقیم داشت و برای فرونشاندن آن به نهاوند عزیمت کرد و پس از رویارویی با اردوی سالارالدوله، ادامه‌ی ماجرا را در کرمانشاه پی‌گیری کرد تا سرانجام، سالارالدوله را دستگیر و روانه‌ی تهران نمود.

این یادداشت‌ها که بیش‌تر آن‌ها با متن تلگراف‌ها و مکاتبات همراه هستند، اهمیت ویژه دارند. در این یادداشت‌ها علاوه بر گزارش‌های مکرر از اوضاع تهران و رویدادهای مربوط به مشروطه در شهرهای مهم مانند تبریز، هم‌چنین به تناسب اتفاقات روزانه، اطلاعات مختلفی در زمینه‌ی زندگی روزمره و آداب و رسوم مردم عرضه شده است.

پاره‌ای از مطالبی که در خاطرات به آن‌ها اشاره شده بدین‌قرار است: مدرسه‌ی آمریکایی‌های همدان، خدمات عامل‌المنفعه‌ی مسیونرهای آمریکایی مانند طبابت و آموزش، مدرسه‌ی فخریه‌ی مظفریه، ناامنی‌ راه‌ها و دستگیری سارقان، مراسم عید قربان، انتخابات در همدان برای مجلس شورای ملی، قراولی و پلیس شهر، مراسم عزاداری محرم، راه‌اندازی چاپخانه در همدان، وضعیت مقبره‌ی باباطاهر، مراسم شادمانی شب ولادت پیامبر (ص)، نخست‌وزیری امین‌السلطان، تکاپوهای سالارالدوله در مخالفت با محمدعلی شاه، اردوکشی ظهیرالدوله به نهاوند برای مقابله با سالارالدوله، آشفتگی اوضاع نهاوند بر اثر جنگ با سالارالدوله، عزیمت به کرمانشاه و پایان غایله‌ی سالارالدوله.

گفتنی است ظهیرالدوله پسر محمدقلی‌خان، در سال 1281 در جمال‌آباد شمیران به دنیا آمد. در نوجوانی به تشکیلات دیوانی وارد شد و بعدها در مقام وزیر دربار ناصرالدین‌شاه با دختر او (ملکه‌ی ایران) ازدواج کرد. هنگامی که از جانب شاه ماموریت یافته بود ضمن مراوده با صفی‌علیشاه، گزارش اعمال او را به شاه بدهد، تحت تاثیر جاذبه‌ و کشش روحانی وی، شیفته‌ی او شد و به مسلک یاران صفی و فقرا درآمد و چنان جایگاهی یافت که صفی‌علیشاه او را به جانشینی خود برگزید.

در روزگار ناصرالدین شاه، مظفرالدین شاه، محمدعلی شاه و احمد شاه قاجار در ایالات مازندران، گیلان، همدان، کرمانشاهان و تهران مقام حکومت یافت. در عهد محمدعلی شاه چون مشروطه خواه به حساب می‌آمد، خانه‌اش در تهران به توپ بسته شد و اموالش به غارت رفت. او هم‌چنین سفرهای زیادی به ممالک اروپایی و آسیایی نمود و صاحب آثار و تالیفات بود، شعر می‌سرود و لقب طریقتی‌اش "مصباح الولایه" بود. وی در سال 1339 درگذشت و در امامزاده قاسم به خاک سپرده شد. در پایان عکس‌هایی از او چاپ شده است.

«سفرنامه ظهیرالدوله» ، کتابى است به زبان فارسى که به موضوع شرح سفر علیخان ظهیرالدوله به همراه مظفرالدین شاه قاجار به فرنگستان اختصاص یافته است. زمان تالیف این سفرنامه از پنجشنبه دوازدهم ذى حجه ١٣١٧ ه.ق. همزمان با آغاز سفر شروع و در یکشنبه دوم شعبان ١٣١٨ ق. با به پایان رسیدن سفر ، خاتمه مى ‏یابد.

این سفرنامه ، گزارش روزانه سفر مولف به همراه مظفرالدین شاه و هیئت همراه به کشورهاى روسیه ، فرانسه ، اطریش ، مجارستان ، صربستان ، عثمانى ، آلمان ، بلژیک و بلغارستان است. مولف در این کتاب به ذکر ویژگى‏هایى جغرافیایى هر شهر و نیز فاصله شهرها با یکدیگر پرداخته و به توصیف وضعیت داخلى شهرها و ابنیه‏ اى که در آنها ساخته شده نیز مى‏ پردازد و وقایع و رخدادهاى سفر را به شیرینى ترسیم مى‏ کند.

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

کتاب مورد نظر در حال حاضر موجود نیست . اطلاعات خود را وارد فرم زیر نمایید تا زمانی که کتاب موجود شد به شما اطلاع داده شود

نام
ایمیل
موبایل
توضیحات