- موجودی: موجود
- مدل: 188844 - 113/1
- وزن: 0.30kg
خاطرات سیاسی محمدعلی شوشتری
نویسنده: محمدعلی شوشتری
به کوشش: غلامحسین میرزاصالح
ناشر: کویر
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 260
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1379 - دوره چاپ: 1
کیفیت : درحد نو _ نو ؛ لبه جلد رد تا خوردگی دارد
مروری بر کتاب
خفیه نویس رضاشاه پهلوی
آسید حسن جزایری شوشتری" وقتی که سفر را در مشهد به پایان می رساند از راه مشهد مجددا به استر آباد باز می گردد و زن حامله اش را همراه خود به تهران می آورد. وقتی وارد تهران می شود از این زن پسری به دنیا می آیدکه اسمش را "سید محمدعلی" می گذارند. این همان آسید محمدعلی است که بعد به نام سید محمد علی شوشتری یا سید بسم الله معروف شد و.....
موقعی که شوشتری در مشهد بود واقعه ای رخ داد که به واقعۀ مسجد گوهرشاد معروف است که در این واقعه گروهی کشته شدند. تیراندازی شد، آشوبی شد و در این آشوب، که سخنگویش یک منبری به نام بهلول بود و بعد فرار کرد و ظاهرا برحسب مشهور به افغانستان رفت، محمد ولی خان اسدی نایب التولیه آستان قدس رضوی مورد سوءظن رضاشاه قرار گرفت و در یک محاکمه صحرایی بسیار عجولانه محکوم به اعدام و تیرباران شد.
در این واقعه، شوشتری نه تنها شاهد عینی و وارد نضایا بود، بلکه به علت نزدیکی که با سران و شخصیت های محلی خراسان داشت ظاهرا گزارش هایی هم برای رضاشاه می فرستاد و این گزارش ها اغلب به خط آقای بایگان نوشته می شد. این آقای بایگان هم اکنون در تهران زندگی می کند و حیات دارد. به هرحال محمدولی خان اسدی اعدام شد و شوشتری هم به تهران آمد و پس از شهریور ماه 1320 و خروج رضاشاه از ایران، رقابع مسجد گوهرشاد را نوشت. کتاب حاضر شرح آن وقایع است...
در این کتاب، خاطرات سیاسی سید محمدعلی شوشتری از واقعه گوهرشاد، نقل شده است .وی روحانی صاحب نفوذی بود که پس از کودتای 1299ش به تدریج به رضا شاه نزدیک شد و سرانجام به عنوان نماینده مخصوص رضا شاه رهسپار مشهد شد تا در آستان قدس رضوی ناظر امور باشد .واقعه گوهرشاد که در پی جریان کشف حجاب در مشهد رخ داد و موجب کشته شدن گروهی از مردم گردید در زمان اقامت نامبرده در مشهد روی داد .
در این واقعه، محمد ولی خان اسدی، نایبالتولیه آستان قدس رضوی مقصر شناخته شد و پس از یک محاکمه صحرایی محکوم به اعدام و تیرباران شد . سید محمدعلی شوشتری نه تنها شاهد عینی قضایا بود، بلکه به علت نزدیکی با شخصیتها و سران محلی خراسان ظاهرا گزارشهایی برای رضا شاه میفرستاد .شوشتری بعد از این واقعه به تهران آمد و پس از شهریور 1320 و خروج رضا شاه از ایران، وقایع مذکور را به رشته تحریر درآورد .
در پایان کتاب، نمایه و عکسهایی از نویسنده و عدهای دیگر از رجال وقت به چاپ رسیده است .