- موجودی: موجود
- مدل: 202933 - 52/2
- وزن: 0.50kg
خاطرات دکتر قاسم غنی
نویسنده: قاسم غنی
مقدمه: محمدابراهیم باستانی پاریزی
به کوشش: محمدعلی صوتی
ناشر: کاوش
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 367
اندازه کتاب: وزیری گالینگور - سال انتشار: 1369 - دوره چاپ: 4
کمیاب - کیفیت : نو ؛ مهر دارد
مروری بر کتاب
در اسفندماه ۱۳۱۸محمدرضا پهلوى ولیعهد ایران براى ازدواج با فوزیه مصرى عازم قاهره شد. همراهان وى عبارت بودند از:
حسن اسفندیارى رئیس مجلس، احمد متین دفترى وزیر دادگسترى، مظفر اعلم وزیر امور خارجه، محمدعلى مقدم مدیرکل وزارت امور خارجه، دکتر قاسم غنى و عباس مسعودى نمایندگان مجلس نیز همراه ولیعهد به مصر عزیمت نمودند. دکتر غنى در آذرماه ۱۳۲۲در ترمیم کابینهى على سهیلى به جاى امان الله اردلان به وزارت بهدارى تعیین گردید.
در فروردین ماه ۱۳۲۳که محمد ساعد به نخست وزیرى منصوب شد، دکتر غنى را کماکان در وزارت بهدارى تثبیت نمود ولى این کابینه مورد موافقت مجلس قرار نگرفت و ساعد ناگزیر تغییراتى در آن به عمل آورد از جمله دکتر قاسم غنى به وزارت فرهنگ معرفى گردید و تا شهریورماه ۱۳۲۳وزیر فرهنگ بود. در مهرماه ۱۳۲۶دکتر قاسم غنى با سمت سفیرکبیر در مصر عازم قاهره شد.
وى در این سفر ماموریت داشت به اختلاف محمدرضا و فوزیه خاتمه دهد. مدت مسافرت غنى در سفارت مصر یکسال بیشتر طول نکشید و در بهمن ماه ۱۳۲۷با سمت سفیرکبیرى عازم ترکیه گردید. این ماموریت نیز کمتر از یکسال بود. دکتر غنى در همان ایام دچار بیمارى شد و براى درمان عازم آمریکا گردید. تلاش پزشکان براى بهبودى او به جائى نرسید و سرانجام در فروردینماه ۱۳۳۱به بیمارى سرطان درگذشت. مقام علمى و ادبى دکتر غنى درخور توجه و امعان نظر مى باشد.
ارزش یادداشتهای دکتر غنی در این است که او درست در متن دو دربار مهم و معروف خاورمیانه قرار گرفته بود؛ دربارهایی که سابقۀ حکومت دوهزار و پانصد ساله و شش هزار ساله داشتند و اهرام برافراشتۀ مصر و ستونهای سر به فلک کشیده را پشتوانۀ تداوم خود میدانستند. دکتر غنی که در آستانۀ تخت و تاج هر دو دربار به زمین مینشسته یا به قول خودش در حضور شاه آبجوخور، آب نارنج میخورده است، با لطافت کلام و زیبایی تحریر و دقت در نگارش، روز به روز همان کاری را کرده است که هزار سال پیش از او همشهری دیگرش همین کار را میکرد؛ یعنی تقویم خاطرات می نوشت.
از مجموع یادداشتهای دکتر غنی نکتۀ مهمی میشود استنباط کرد و آن اینکه او با اینکه با هزار آدم مختلف در همه جا میجوشد، هیچ جا با اهل سیاست یا رجال فرهنگی کشورهای بلوک شرق و به ویژه روسیۀ شوروی میانه ای ندارد و شیفته دموکراسی غرب و خصوصاً پیشرفتهای آمریکاست. اهمیت خاطرات غنی تنها به دلیل ارتباط او با دو دربار مهم آسیایی و آفریقایی در آستانه سقوط منحصر نمیشود.
او در همان یک سالی که در قاهره بود، با بسیاری از رجال و بزرگانی آشکار میشود که هرکدام به صورتی در سطور تاریخ برای خود جای پایی باز کردهاند. محدوۀ زمانی خاطرات کتاب، سال 1326 و 1327 را دربرمیگیرد و بخش عمدهای از شئون زندگی دکتر قاسم غنی را نشان میدهد؛ از روابط شخصی گرفته تا مطالعات ایشان تا موضعگیریهای سیاسی و سفرهای شخصی.